StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski kritizirao NATO, Njemačka i Francuska šalju oružje

Piše desk  /  11.07.2023., 14:20h

Njemačka će Ukrajini poslati novi paket naoružanja u vrijednosti 700 milijuna eura, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius uoči NATO summita u Vilniusu. „Njemačka će Ukrajini staviti na raspolaganje daljnjih 40 oklopnih transportera Marder, 25 Leopard I tenkova te nove sustave protuzračne obrane Patriot“, rekao je Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) uoči odlaska u Vilnius.

Osim ovog naoružanja, planirana je i isporuka veće količine streljiva, dronova i logističke opreme. „Njemačka ovim paketom pridonosi ukrajinskoj izdržljivosti u obrambenoj borbi protiv ruskog napada“, rekao je Pistorius.

Njemački ministar obrane je rekao kako Njemačka, s obzirom na povećane potrebe NATO partnera, tjedno stavlja na raspolaganje i dva leta zračnih transportera. Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) i Boris Pistorius će odmah na početku summita u Vilniusu i službeno objaviti novi vojni paket za Ukrajinu.

Njemačka je od početka ruskog napada na Ukrajinu odobrila 3.9 milijardi eura za isporuke za koje je potrebna dozvola njemačke vlade, pri čemu se uglavnom radi o naoružanju. Isporuke za koje nije potrebno odobrenje, poput sanitetske pomoći, tu nisu uračunate. Nakon SAD-a, Njemačka je najveći dobavljač oružja Ukrajini.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, 38 posto Nijemaca ne podržava isporuku oružja u ovom obujmu, dok 18 posto smatra da bi Ukrajini trebalo slati još više naoružanja.

Francuska šalje projektile dugog dometa

Francuska će se pridružiti Velikoj Britaniji u slanju projektila velikog dometa Ukrajini, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron, što bi ukrajinskim snagama omogućilo da gađaju rusku vojsku i logistiku duboko iza crta bojišnice. Macron je po dolasku na summit NATO saveza u Litvi rekao da je odlučio povećati vojnu pomoć za Ukrajinu kako bi joj se pomoglo u protuofenzivi.

"Odlučio sam povećati pošiljke oružja i opreme kako bih omogućio Ukrajincima kapacitet za duboke napade", kazao je Macron i odbio navesti količinu projektila koji će biti poslani. Ukrajina mjesecima traži rakete većeg dometa, no Sjedinjene Američke Države, njen glavni opskrbljivač, dosad nisu pristale poslati ih.

Zelenski: Apsurdno je da se Ukrajini ne ponudi članstvo u NATO-u

Volodimir Zelenski kazao je kako bi bilo apsurdno da se na summitu ne ponudi Ukrajini članstvo u NATO-u. Kazao je kako Ukrajina zaslužuje poštovanje.

“Čini se da nema spremnosti da se Ukrajina pozove u NATO niti da se ona učini članicom Saveza.

"To znači da je ostavljena prilika za pregovaranje o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima s Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror", rekao je.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 20:28