StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski: "Izraelska neutralnost je kriva za savezništvo Rusije i Irana"

Piše hina  /  24.10.2022., 18:30h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je neutralnost koju je iskazao Izrael nakon ruske invazije na njegovu zemlju, što je, po njegovom mišljenju, rezultiralo "savezništvom" Moskve i Teherana, a manifestiralo se kroz isporuku iranskih dronova ruskoj vojsci.

"Takav savez jednostavno ne bi postojao da su vaši političari donijeli ispravnu odluku u to vrijeme. A mi smo je tražili", rekao je Zelenski novinarima na konferenciji koju je organizirao izraelski list Haaretz. 

On smatra da je ovo zbližavanje Moskve i Teherana omogućila "izraelska odluka o tomu da ne ometa Kremlj" 2014.godine nakon ruske aneksije Krima. Zelenski je kazao kako vjeruje da je svrha takve odluke bila očuvanje dobrih odnosa dviju zemalja.

Ukrajinski predsjednik to je kazao nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Izraelu s neizvjesnim ishodom. Zakazani su za 1. studenoga.

Ranije u ponedjeljak izraelski ministar obrane Benny Gantz razgovarao je sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim te je rekao da Izrael Ukrajini neće isporučivati oružje. To se dogodilo dva dana nakon što je Moskva upozorila Izrael da ne bi trebao Kijevu isporučivati svoje oružje.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:06