StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski doživio ozbiljan udarac u Davosu

Piše desk  /  18.01.2024., 11:38h

Ukrajinski čelnici nisu skrivali da se ovog tjedna žele sastati s kineskim dužnosnicima u Švicarskoj, ali predsjednik Volodimir Zelenski otišao je kući bez željenog susreta, što predstavlja novi udarac Kijevu, piše Politico.

Kinesko izaslanstvo u Švicarskoj imalo je dovoljno prilika za susret sa svojim ukrajinskim kolegama, bilo u Bernu ili na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu. Bilo kakav sastanak zadovoljio bi dugogodišnju nadu Kijeva da se održe neposredni razgovori s visokim dužnosnicima iz Pekinga. 

Prije multinacionalnog mirovnog summita u švicarskim Alpama, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak kazao je kako je nužno da se Kina pridruži mirovnim pregovorima i nagovijestio da će Zelenski imati priliku razgovarati s kineskim premijerom Li Qiangom.

Kina igra važnu ulogu za opremljenost ruske vojske

U konačnici, Ukrajina nije postigla napredak u pridobivanju Kine da se posveti pregovorima, a Zelenski i Li nisu uspjeli razgovarati. To je najnoviji znak da Kina nema namjeru gurati kraj sveobuhvatnog rata ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine, tvrdi Politico. 

Kina je umjesto toga stala na stranu Rusije, opskrbljujući ruske snage materijalima koji su održali ratne napore Moskve unatoč pritisku Zapada i sankcijama. Ukrajina i njezini pristaše tvrde da bi prekid te veze dodatno poremetio planove Kremlja.

Odluka Kine da se ne sastane s Ukrajincima čini se namjernom, a ne posljedicom pretrpanog rasporeda. Jedan visoki američki dužnosnik potvrdio je da je Peking odbio zahtjev Kijeva za sastankom. Drugi američki dužnosnik izjavio je da je Kina odbila bilo kakve razgovore nakon što ju je Rusija pozvala da obustavi planirane diplomatske susrete s Ukrajinom.

Kina i Ukrajina održavaju diplomatske veze

Ukrajinski dužnosnik rekao je kako sastanak s kineskim dužnosnicima zapravo uopće nije bio u rasporedu izaslanstva i da ga Kijev nikada nije zatražio. Kineski dužnosnici nisu se oglasili o tome zašto sastanak nije održan. 

Kina i Ukrajina održavale su diplomatske veze čak i nakon ruske invazije punog opsega. Zelenski i kineski čelnik Xi Jinping razgovarali su telefonom prošlog travnja, a izaslanik Kine otputovao je u Kijev sljedećeg mjeseca. 

Zelenski i Li, blizak Xijev povjerenik, bili su u Davosu kako bi se sastali sa stranim kolegama i obratili publici foruma. Isporučili su vrlo različite poruke: Li je predstavio Kinu kao sigurno mjesto za ulaganje usprkos njezinim gospodarskim problemima – dodajući usput i nekoliko zamjerki Sjedinjenim Državama – dok je Zelenski napao Putina i okupio saveznike koji podržavaju Ukrajinu. 

Sukobljene strane u pat-poziciji

"Svatko tko misli da se radi samo o nama, samo o Ukrajini, temeljito se vara", rekao je Zelenski u utorak na glavnoj pozornici WEF-a. Zelenski se sastao s ključnim partnerima, poput američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i državnog tajnika Antonyja Blinkena, kao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Sastanci su se dogodili u ključnom trenutku za Zelenskog i njegovu zemlju. Dvije sukobljene strane su u pat-poziciji, zarobljene u iscrpljujućem topničkom bombardiranju duž crte bojišnice. Istovremeno, američki Kongres se bori da odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći za Ukrajinu, a republikanci sve više uzmiču od održavanja rata kojemu se ne nazire kraj.

Republikanci su skloniji usmjeravanju resursa na osiguranje južne granice s Meksikom dok migranti pristižu u velikom broju, iako predsjednik Joe Biden poziva zakonodavce u Bijelu kuću kako bi se postigao dogovor.

Unatoč pritisku zapadnih sankcija, ruska obrambeno-proizvodna operacija još uvijek funkcionira, omogućujući Putinovim snagama da se nastave boriti unatoč stotinama tisuća poginulih ili ozlijeđenih vojnika. 

Sudionici foruma dočekali su Zelenskog poput rock zvijezde. Velika gomila okupila se ispred sobe za sastanke samo kako bi ugledala Zelenskog kako ide na svoju sljedeću sesiju. Ignorirao je pitanja novinara, uključujući i ono o odnosu Ukrajine i Kine, udaljivši se kao da ih nije čuo.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:41