StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski čestitao Ukrajincima Božić: "Gdje god bili, danas ćemo biti zajedno. I zajedno ćemo gledati u večernje nebo..."

Piše desk  /  25.12.2022., 08:34h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Ukrajincima Božić i pozvao ih da se prisjete kroz koliko su toga prošli od 24. veljače, prvog dana ruske invazije.

"Sretan Božić kršćanima zapadnog obreda! Ovaj dan – i sve buduće zimske praznike – dočekujemo u teškim okolnostima. Netko će danas vidjeti prvu zvijezdu na nebu iznad Bahmuta, Rubižne i Kremine. Netko će to vidjeti kroz rupe od metka u vlastitom doma. Netko će slaviti praznik u tuđim domovima.

Netko će čuti Ščedrik na drugom jeziku – u Varšavi, Berlinu, Londonu, New Yorku, Torontu i mnogim drugim gradovima i zemljama. I ovaj će Božić netko dočekati u zatočeništvu, ali neka se sjeti da i mi dolazimo po svoj narod; vratit ćemo slobodu svim Ukrajincima i Ukrajinkama.

Gdje god bili, danas ćemo biti zajedno. I zajedno ćemo gledati u večernje nebo. I zajedno ćemo se sjećati jutra 24. veljače. Sjetimo se koliko smo izdržali. Sjetimo se Azovstala, Irpina, Buče, Kramatorska, Zmijskog otoka, Čornobaivke, Izjuma, Hersona. Poželimo želju. Jedan za sve. I osjetit ćemo radost. Jedan za sve. I shvatit ćemo istinu. Jedan za sve.

I nikada nećemo osjetiti nedostatak hrabrosti i izdržljivosti. Doživjeli smo puno gorkih vijesti i zasluženo ćemo dobiti dobre vijesti. Pjevat ćemo božićne pjesme - veselije nego ikad, glasnije od zvuka generatora. Čut ćemo glasove i pozdrave rodbine – u svojim srcima – čak i ako komunikacijske usluge i internet ne rade. I u potpunom mraku – naći ćemo se – čvrsto zagrliti. A ako ne bude toplo, snažno ćemo se zagrliti da se ugrijemo", rekao je Zelenski.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:51