StoryEditor
vojna pomoć ukrajini

Zelenski bi moćne tenkove Leopard. Nijemci skeptični: "Putin već dulje govori da smo uključeni u rat, moramo paziti"

Piše desk  /  08.01.2023., 12:33h

Jedan od dvoje čelnika vladajućih njemačkih socijaldemokrata poručio je u nedjelju kako je i dalje skeptičan prema zahtjevu za opskrbom Ukrajine njemačkim tenkovima Leopard bez koordinacije među saveznicima unutar NATO-a.

"Nijedna zemlja ne isporučuje borbene tenkove koji su tako teški kao Leopard 1 ili 2", rekao je Lars Klingbeil u intervjuu za RTL/ntv u subotu.

Istaknuo je da ruski predsjednik Vladimir Putin poduzima izuzetno brutalne akcije u Ukrajini i da već dulje govori da su zapadne zemlje poput Njemačke strane u ratu. "U tom smislu, ispravno je da Amerikanci, Francuzi, ali i mi kao njemačka savezna vlada, uvijek iznova odmjeravamo našu upletenost u ovaj rat", kazao je Klingbeil. Za njemačku vladu uvijek je bilo važno da nije sama u pružanju vojne pomoći Ukrajini, dodao je.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz kazao je da će Berlin dati Kijevu 40 borbenih vozila Marder i bateriju Patriota nakon višemjesečnog protivljenja zahtjevima Kijeva. Tu odluku zajedno su priopćili Berlin i Washington pošto je Scholz razgovarao s američkim predsjednikom Bidenom. Međutim, Scholz nije obećao Ukrajini tenkove Leopard, iako neki unutar trostranačke vladajuće koalicije pritišću u tom smjeru.

Francuska je nedavno rekla da će isporučiti Ukrajini izvidnička vozila, opisavši ih kao "lake tenkove".

"Isporuka oklopnih transportera je signal da zapadni savez djeluje u bliskoj koordinaciji i nastavlja podržavati Ukrajinu", rekao je Klingbeil u odvojenom intervjuu za Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Anketa koju je provela Insa za novine Bild pokazuje da je 49 posto ispitanika općenito protiv odluke o opskrbi Ukrajine Mardersima, a 40 posto podržava takvu odluku. Protiv isporuke Leoparda je 50 posto ispitanika, a 38 posto je "za".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:01