StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski: "Ako Rusija želi mirnim putem okončati rat neka povuče svoje trupe s okupiranih područja ne čekajući da ih mi oslobodimo silom"

Piše desk  /  04.06.2023., 09:08h

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, rekao je da bi Rusija, ako želi "diplomatski smjer" u rješavanju rata u Ukrajini, trebala povući svoje trupe s okupiranih područja ne čekajući da ih Ukrajina oslobodi silom.

"Ako Rusija želi [zauzeti] diplomatski smjer, trebali bi izaći prije nego što nam pogine puno ljudi, a mi ih izguramo silom. Mislim da je to velika razlika. Da, rezultat je isti, s jedne strane. Ali ne mislim tako. Vjerujem da oslobađamo svoje teritorije. I jako mi je važno kako, izgubiti ljude ili smanjiti gubitke. A onda, opet, ovisi jesmo li mi spremni na svaki dijalog", rekao je Zelenski.

Zelenski je naglasio da hoće li Ukrajina deokupirati svoj teritorij vojnim putem ili ne ovisi samo o Rusiji.

"Danas naši partneri to vide. Čak i one skeptične zemlje, na primjer, Njemačka, kancelar Scholz otvoreno kaže: 'Vjerujem da nema o čemu razgovarati s Rusijom dok ona ne napusti [ukrajinski] teritorij.' Obratite pažnju, ne dok ga Ukrajina ne oslobodi, nego dok Rusija ne ode, jer to mi ima smisla. Ako želiš razgovarati sa mnom i s civiliziranim svijetom, ne treba čekati da te nokautiraju silom", poručio je Zelenski.

Rekao je i da misli da će kada Rusija bude poražena potražiti drugog lidera.

"Mislim da će tada Rusija tražiti druge lidere koji će moći naći pristup cijelom civiliziranom svijetu, naći priliku da neki ljudi sjednu s njima da razgovaraju o nečemu, jer nakon ovoga što su oni napravili, niko nije spreman s njima voditi dijalog. (Opet, to je) ako (ih) nokautiramo silom, zato postoji tako velika razlika", pojasnio je Zelenski.

Zelenski je izrazio uvjerenje da će "svako drugo vodstvo Ruske Federacije tražiti izlaz iz ove situacije", pa čak i rusko društvo "već shvata da je pitanje njihove unutarnje eksplozije pitanje vremena".

Zelenski je izjavu ruskog vodstva da ako Rusija izgubi ovaj rat, rata neće biti, nazvao zamjenom činjenica i koncepata.

"Ako se borimo do kraja i silom ih izguramo, oni sigurno neće biti u obliku u kojem su sada. Jer će doživjeti društvenu eksploziju, izgubit će i državu, i poštovanje, i mjesto za diplomatski stolom, i vojsku, [oni će] izgubiti sve. Bit će više od jedne revolucije unutar njih. Jer [ruski] teritorij je velik, i tu žive različiti ljudi, različite nacije. Zato će biti [događa se] puno toga", rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, za rukovodstvo Ruske Federacije danas nema lakog izlaza jer su oni ubojice.

"Ali uz najmanje opipljivih gubitaka mogu pronaći diplomatski izlaz iz situacije. To znači početi napuštati naš teritorij bez metaka, eksplozija i projektila", rekao je.

Prethodno je glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, rekao je da je Vladimir Putin otvoren za prijedloge koji bi omogućili Ruskoj Federaciji da postigne svoje ciljeve drugim sredstvima osim ratom protiv Ukrajine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:54