StoryEditor
facebook

Zekanović podržao biskupa Uzinića glede krštenja djeteta lezbijskog para: "Jel da kume"

Piše desk  /  03.09.2022., 07:12h

Hrvoje Zekanović na svojem Facebook profilu očitovao se o odluci svećenika Kristijana Zebe s riječkih Srdoča da odbije krstiti dijete lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom. Saborski zastupnik Suverenista osvrnuo se i na riječkoga nadbiskupa Matu Uzinića, koji je ranije javno upozorio da činjenica da se radi o istospolnoj zajednici ne može biti razlog za odbijanje krštenja djeteta.

Zekanovićev status naslovljen "Jel da, kume?" prenosimo u cijelosti.

"Nije prvi put da su društvene mreže usijane od brojnih komentara koji ovaj put uglavnom napadaju dvije žene koje žive u registriranom partnerstvu, a nedavno su htjele krstiti dijete. To nije nelogično jer na neoliberalnoj ljevici nije baš popularno uzimati sakramente, a još je rjeđe kod onih koji su registrirali neku vrstu životnog partnerstva pa ih nema tko braniti. Kod konzervativnog čovjeka ovakve zajednice stvaraju nelagodu i sablazan.

Osim napada na te dvije gospođe, napade je doživio i nadbiskup Uzinić, koji je javno obrazložio svoj stav, a pohvale svećenik koji je odbio krstiti dijete. Ukratko, Uzinić smatra da sama veza nije ključan problem za odgađanje sakramenta, nego da to treba biti isključivo namjera, u ovom slučaju partnerica, da u vjeri odgajaju dijete.

Sviđalo se to nekome ili ne, tako stvarno stoji u Kanonu. Ajmo korak dalje, što ako svećenik kod normalne obitelji koja je vjenčana u Crkvi i supružnici imaju sve potrebne sakramente uoči nedostatak želje da se dijete odgaja u kršćanskom duhu? Odgovor je jednostavan, NEMA SAKRAMENTA!

Vjerujem da svi znamo mnoge koji su sakramente uzeli, a da nemaju pojma o čemu se radi. Možda i naši osobni sakramenti nisu uzeti zbog onoga što sakrament zapravo je. Nevjerojatno, ali ponekad je razlog dobra zabava, feštica ili još banalnije, okupljanje uz janjetinu.

Žao mi je što golema energija koju mnogi rasipaju napadima na nadbiskupa Uzinića nije makar malim dijelom upotrijebljena kad npr. treba štititi život od začeća.

Da ne bude nesporazuma, najglasniji sam, a često i jedini zastupnik u Hrvatskom saboru kad treba kritizirati promoviranje načina života i promoviranje zajednica koje po mom dubokom uvjerenju ne donose perspektivu. Mi demokršćani moramo biti jasni u svojim stavovima, ali i ne tražiti krivca za osobni odmak od vjere u bilo kome i bilo čemu.

Da zaključim, odgajanje u kršćanskom duhu djece od strane onih koji do toga ne drže je 'drveno željezo', međutim svjedok sam i osobno da mnogi roditelji koji žive bez sakramenta ženidbe krste djecu ako nađu kuma sa sakramentima koji će se obvezati na kršćanski odgoj.

Postoji mogućnost da istospolni par s kumom zaduženim za kršćanski odgoj može bolje kršćanstvu približiti dijete od nekih izvanbračnih zajednica koje konzumiraju brak.

Podsjetit ću također da je ne tako davno u komunizmu bilo mnogo primjera uzimanja sakramenta bez znanja roditelja pa čak i kad su se tome strogo protivili. Sam sam bio kum jednom takvom i nisam pogriješio, jel da kume", napisao je Zekanović na svojem Facebook profilu.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 13:21