StoryEditor
skandalozno

ZDŽ: U prijedlogu Povjerenstva za braniteljska pitanja nema Hrvata, član osuđenik za ratne zločine nad Hrvatima

Piše desk  /  21.12.2022., 13:49h

Predstavnici braniteljskih udruga HVO-a su izostavljeni a za člana je predložen Hajriz Doglod, osuđen zbog ratnih zločina nad Hrvatima.

Iz više razloga skandalozan prijedlog za članove Povjerenstva za braniteljska pitanja i invalidsku skrb naći će se pred zastupnicima u Skupštini Zeničko-dobojske županije, ZDŽ, koja će zasjedati u petak 23. prosinca, a na čijem dnevnom redu se nalazi i izbor stalnih radnih tijela novog saziva zakonodavnog tijela ove županije. 

Povjerenstvo bi prema prema prijedlogu koji će se naći pred zastupnicima trebalo biti jednonacionalno, a njegovi bi članovi bili Jasminko Kapić, predsjednik, Fahrudin Čolaković, zamjenik te članovi Šemso Fehrić, Emir Džafić i Hajriz Doglod.  

Iz braniteljskih udruga negoduju jer niti jedan član udruga HVO-a nije predložen za člana povjerenstva koje će odlučivati i o njihovim pravima iako je u radnoj skupini bila i zastupnica HDZ BiH u Skupštini ZDŽ Anita Paurić. 

„Zastupnica Paurić ni s kim se nije konzultirala oko imena koja su dio prijedloga jer da jest sasvim sigurno ne bismo imali ovakav prijedlog. On je i za mene kao zastupnika i predsjednika ŽO HDZ BiH ali i kao osobu koja godinama blisko surađuje s hrvatskim stradalničkim udrugama oko svih pitanja koje se odnose na njih i njihova prava,  potpuno neprihvatljiv i ja ću ga na sjednici u petak zaustavit“, kaže Ivo Tadić, predsjednik ŽO HDZ BiH ZDŽ i zastupnik u županijskoj skupštini.  

Činjenicu da  njegova stranačka kolegica koja je bila u radnoj skupini nije reagirala na ovakav prijedlog za članove Povjerenstva,  pripisuje njezinom političkom neiskustvu. Ukoliko je u pitanju nešto drugo, Paurić će to morati obrazložiti ne samo u stranačkim strukturama nego i pred braniteljskim udrugama HVO-a kojI su dosad imali svoje članove u Povjerenstvu za braniteljska pitanja i invalidsku skrb u Skupštini ZDŽ. 

Pored jednonacionalnog sastava Povjerestva i činjenice da među predloženim kandidatima nema predstavnika udruge HVO-a, prijedlog da jedan od članova bude i Hajriz Doglod kap je koja je prelila čašu nezadovoljstva hrvatskih ratnih stradalnika iz ove županije. 

Naime, Hajriza Dogloda, pripadnika Armije R BiH, Županijski sud u Novom Travniku u ponovljenom postupku osudio je krajem prošle godine na 6,5 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području Viteza. Doglod je osuđen jer je kao zamjenik zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljuna  Armije R BiH na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza u ljeto '93. najprije mučio, a potom i hitcima iz vatrenog oružja ubio  Tomislava Trogrlića koji se putem preko Vjetrenice, pokušao prebaciti na teritorij pod kontrolom HVO-a kako bi mogao   posjetiti  sestru u Busovači.  

Pored presude za ratni zločin,  Doglod u svome dosjedu ima optužbe i za nasilničko ponašanje te nedopušteno držanje velikih količina naoružanja u svome domu u Zenici. Na činjenicu da takva osoba kao ni jednonacionalno povjerenstvo ne bi smjelo biti imenovano i odlučivati o pravima ratnih stradalnika, upozorit će i Želnici Županijskih udruga proizašlih iz Domovinskom rata ZDŽ, potvrdili su nam, dopisom kojeg će prije sjednice uputiti na adresu Skupštine ZDŽ. Osim izbora stalnih radnih tijela na dnevnom redu sjednice je i  Odluka o potvrđivanju nove Vlade ZDŽ.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:38