StoryEditor
mostar

Zdravstveni radnici u HNŽ-u traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i plaću veću za 30 posto

Piše fena  /  18.07.2023., 12:30h

Veliki broj zdravstvenih radnika iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sudjelovao je danas u prosvjednoj šetnji u Mostaru želeći na taj način upozoriti Vladu HNŽ-a kako traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaće od 30 posto, inače će stupiti u generalni štrajk.

Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizirao je prosvjednu šetnju od Španjolskog trga do zgrade Vlade HNŽ-a, kako su ranije rekli, zbog odugovlačenja postupka mirnog rješavanja Kolektivnog radnog spora Vlade sa sindikatima.

- Tražimo novi kolektivni ugovor s povećanjem plaće koja bi pratila krizu. Ljudima novac više ništa ne znači, povećanje koje tražimo i to će biti malo, ali nadamo se da će se doći do zaključka novog kolektivnog ugovora jer je ovaj istekao – izjavio je predsjednik Sindikata uposlenika Doma zdravlja Čapljina Marko Vištica dodavši kako su njihove plaće takve da su ih većinom pretekli i privatnici svojim plaćama.

- Radimo na državnom poslu i radimo u teškim poslovima poput Hitne, CUM-a, svi ostali radnici u zdravstvu dolaze u doticaj sa svakakvim pacijentima i raznim bolestima. U podređenom smo položaju, tražimo da se plaća izjednači i da bude pristojna života u BiH – kazao je Vištica.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić rekao je kako su se danas okupili jer Vlada ponižava zdravstvene radnike.

- Ono što nije učinila prije dvije godine, nastavlja da radi i sada, 45 dana nisu pogledali kolektivni ugovor, sjetite se samo sramotne izjave ministra Faladžića (Adnan Faladžić, ministar financija HNŽ) gdje kaže nakon dva mjeseca da nisu pogledali kolektivni ugovor i da će ga sada gledati. Vlada uporno laže Sindikat, imaju još ovaj tjedan za mirovno vijeće i ukoliko se to ne dogodi stupamo u generalni štrajk – najavio je Anić poručivši kako se mogu sramiti zbog 4.000 radnika u zdravstvu.

Kako kaže, ako nova Vlada dođe prije ispunjenja njihovih zahtjeva, tražit će da se s njom odmah pregovara.

- Mi ćemo tražiti da odmah pregovaramo s novom vladom, a ova vlada ako ode ostati će krivac i crnim slovima će biti upisana svim radnicima u zdravstvu - kazao je Anić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković smatra kako je nepojmljivo da njihov zahtjev stoji u ladici.

- U pitanju je 3.900 zdravstvenih radnika, gdje je stupanjem njih u štrajk posljednji put došlo do ozbiljnog poremećaja u zdravstvenom sustavu. Mnogi koji su tražili zaštitu nisu je mogli dobiti i Vlada želi to opet učiniti te će nakon toga okriviti Sindikat. Ovaj sindikat ne želi štrajk, želimo ono što nam pripada sukladno zakonima o radu i ostalim zakonima, da sjednemo za pregovarački stol s Vladom HNŽ-a i da potpišemo kolektivni ugovor – poručio je Vuković.

Oni traže povećanje plaće od 30 posto.

- Radi se o povećanju plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i kako bi dobili zasluženu plaću. Do sada vlada i resorni ministar zdravstva nisu ništa uradili, ukoliko dođe do generalnog štrajka sindikat nije odgovoran za poremećaje sustava.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 04:43