StoryEditor

Zdravstveni radnici treći dan u šatoru, Vlada HNŽ ih ignorira

Piše D  /  27.01.2021., 03:01h

U šatoru su kreveti, grijalice, stolice, stolovi puni hrane. Hranu i tople napitke donose svi, a najviše građani koji medicinarima iskazuju podršku. Smjenjuju se i novinarske ekipe.

S druge strane, iz Vlade HNŽ se prave kao da šator ne postoji. Osim ponude koja je zdravstvenim radnicima, kako su to rekli, iz Vlade stigla preko medija, a koja je identična onoj iz rujna, kada su im iz Sindikata, u dva navrata, tražili pojašnjenje u vezi ponuđenih koeficijenata i postotka, nema nikakvih naznaka da će skoro doći do početka pregovora.

Stoga će Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u HNŽ i Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata SKB Mostar ujutro doći pred ulazna vrata zgrade Vlade HNŽ, gdje će čekati da ih neko primi.

- Ako nas sutra ne prime možda će prekosutra, ali ćemo čitav dan stajati. Eto, mi ćemo njima doći do bez poziva-rekao je Vuković za Avaz.

Rekao je i da su do sada dobili mišljenja brojnih pravnih stručnjaka koji su im jasno potvrdili već poznato da niko ne može uticati na sastav pregovaračkog tima, kao što im je to prigovorio ministar zdravstva.

-Ako je ministar problem, kao što svi kažu i ako ga ne mogu zakonito maknuti sa mjesta ministra zdravstva, onda neka ga odlukom Vlade maknu sa čelnog mjesta pregovaračkog tima . Na taj način bi se raščistile stvari- poručio je Vuković.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u HNŽ su više od mjesec u generalnom štrajku. Njihova borba za donošenje novog kolektivnog ugovora traje duže od godinu i pol.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:18