StoryEditor
mostar

Zdravstveni radnici HNŽ-a kroz prosvjed u Mostaru traže uplatu jednokratne pomoći

Piše fena  /  19.12.2022., 13:54h

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prosvjedovali su u ponedjeljak ispred zgrade županijske Vlade jer nisu dobili 1.080 maraka jednokratne pomoći.

Zdravstveni djelatnici, koji smatraju da su diskriminirani u odnosu na druge proračunske korisnike za koje je novac osiguran u županijskom proračunu, na prosvjed u Mostar stigli su iz Konjica, Čapljine, Neuma, Jablanice, Čitluka.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić poručio je kako su se zdravstveni radnici danas okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i diskriminaciju koja se radi prema jednom dijelu građana.

- Pozivamo Vladu, premijera, ministre zdravstva i financija da sazovu sastanak sa suosnivačima i poslodavcima te da donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna novčana pomoć. Ovo je jedina grana koja je ostala diskriminirana u županiji. To je sramota. Nije prvi put da se ovo događa. Šest mjeseci smo bili u šatoru i uspjeli smo se izboriti. Bit ćemo uporni i ovoga puta - poručio je Anić.

Vlada HNŽ-a osigurala je dodatnih 16 milijuna maraka za poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih i bolničke ustanova, a Anić smatra kako predstavnici Vlade trebaju izravno tražiti od poslodavaca da se taj novac usmjeri zdravstvenim radnicima, a ne da ide u nekom drugom smjeru.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a Dalibor Vuković poručio je kako Vlada HNŽ-a može, kao i ranije, pozvati sve ravnatelje zdravstvenih ustanova i sve osnivače da isplate novac iz proračuna koji će ići izravno svim zdravstvenim radnicima u županiji prema popisu.

- Ukoliko ne bude isplata za nekoliko dana ćemo doći opet u još masovniji prosvjed. Krivična prijava sada nije opcija. Ovo je apel Vladi i resornim ministarstvima da ne vrše diskriminaciju, nego da novac uplate i zdravstvenim radnicima kako bismo prebrodili krizu. Minimalne su plaće. Ovo je jedini način da se pomogne. Ne trebaju odgovornost prebacivati na druge, jer ovoga trenutka mogu riješiti problem – rekao je Vuković.

Zdravstvene radnike u ovoj županiji podržao je i Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH čiji je predsjednik Selvedin Šatorović u Mostaru kazao kako je licemjerno izostaviti one koji su za vrijeme pandemije radili sedam dana bez odmora i koji su spašavali zdravstveni sustav i zdravlje građana.

- Licemjerno je da pomoć za prebroditi inflaciju dobiju administrativci. Mi to pozdravljamo, ali izostavljaju se oni koji i danas nose veliki teret, oni koji rade najhumaniji posao na svijetu. Smatramo da danas ima sasvim dovoljno sredstava, ne samo za isplatu ovih 1.080 maraka, nego da se razgovara i o povećanju plaće – podvukao je Šatorović.

Osvrnuo se na ostale isplate pomoći u našoj zemlji, navodeći kako SSS BiH podržava isplatu proračunskim korisnicima na svim razinama, ali smatra da su umirovljenici i nezaposleni trebali dobiti jednaku pomoć, jer teret inflacije ne snose samo neki.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ranije danas izjavio je kako su zahtjevi sindikalista opravdani, ali da sredstva za jednokratnu pomoć trebaju isplatiti poslodavci, odnosno zdravstvene ustanove.

- Mi smo toliko izdašni prema zdravstvenim ustanovama da smo osigurali 13 milijuna maraka u financijskom planu našeg zavoda i 3 milijuna u proračunu, ukupno dodatnih 16 milijuna maraka izvan plana za ovu godinu, za zdravstvene i bolničke ustanove. Neka se poslodavci i osnivači priključe i neka poslodavci od tih 16 milijuna isplate ovih 1.080 maraka - poručio je Herceg.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:24