StoryEditor

Zdravstvene i tehnološke kompanije rade na digitalnoj evidenciji o cijepljenju

Piše D  /  18.01.2021., 10:01h

Velika koalicija zdravstvenih ustanova i tehnoloških kompanija ovog je tjedna najavila stvaranje Inicijative za akreditaciju cijepljenja (VCI). Cilj ovog projekta je omogućiti pojedincima digitalni pristup evidencijama o cijepljenju na osnovu otvorenih, interoperabilnih standarda.

Trenutni sustav evidencije o cijepljenju ne podržava lak pristup, kontrolu i dijeljenje provjerljivih evidencija o cijepljenju. VCI je dizajniran da prevaziđe te prepreke, javio je Bloomberg, prenosi Fena.

Članovi koalicije VCI rade na omogućavanju digitalnog pristupa evidencijama o cijepljenju koristeći otvorenu, interoperabilnu specifikaciju SMART zdravstvenih karata. Ovo je certifikat zasnovan na W3C provjerljivim vjerodajnicama i HL7 FHIR standardima.

Među članovima VCI koalicije su CARIN Alliance, Cerner, Change Healthcare, The Commons Project Foundation, Epic, Evernorth i Mayo Clinic. Uključeni su i Microsoft, MITER, Oracle, Safe Health i Salesforce.

Na ovaj način bi se olakšalo svim koji su dobili cijepivo da putuju jer će podaci biti vrlo lako dostupni na graničnim prijelazima i zračnik lukama.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:01