StoryEditor

Zdravlje stanovnika Slavonskog Broda nije ugroženo zbog vode

Piše D  /  07.04.2018., 02:04h

Prema ranijem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), objavljenim u srijedu, 4. travnja, razina ugljikovodika u vodi na slavonsko-brodskom području je ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti. "Ako govorimo po osnovi vode zdravlje građana nije ugroženo. Voda je ispravna i ako netko i pije sada vodu, neće mu se ništa dogoditi", rekao je ministar Kujundžić prilikom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Istaknuo je da se analize vode u Slavonskom Brodu rade svakodnevno, da su i jučerašnji rezultati svi bili uredni, a novi nalazi očekuju se danas. "Onda ćemo razmotriti i vjerojatno u ponedjeljak proglasiti da je voda primjerena za piće odnosno konzumiranje", kazao je Kujundžić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je voda u Hrvatskoj generalno jako dobra i kvalitetna, ali da se ponekad dogodi neki incident, poput onoga u Slavonskom Brodu. "Ono što je bitno da je to bio jedan jednokratni, kratki incident i nakon prvog dana kada su pronađeni ugljikovodici u vodi, svi pokazatelji nakon toga su da je voda zdravstveno ispravna", istaknuo je Capak. 

Izrazio je nadu kako će za nekoliko dana biti proglašeno da je voda u Slavonskom Brodu apsolutno sigurna i zdravstveno sigurna za piće. Prema ranijem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), objavljenim u srijedu, 4. travnja, razina ugljikovodika u vodi na slavonsko-brodskom području bila je ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.
 
Također, završen je i prespoj cjevovoda vodovodnog sustava Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima, slijedi dezinfekcija i tlačne probe, potvrdio je jučer generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković. 

Na sjednici Stožera civilne zaštite Slavonskog Broda definirana su sva potrebna pitanja oko opskrbe svih brođanskih škola pitkom vodom, kako bi bile spremne za početak nastave u ponedjeljak. Stožer civilne zaštite i službeno je zatražio od nadležnog ministarstva dostavu programa sanacije ekološkog incidenta.                         

Građanske inicijative u Slavonskom Brodu pod sloganom "Brođani za djecu" od 15 do 18 sati na Korzu prikupljat će potpise. Žele premijeru u Zagreb otići s pitanjima kad će Brođani udisati čisti zrak, tko je kriv za onečišćenje vode i kako zaustaviti iseljavanje, piše HINA.

Dnevnik.ba                                  

19. travanj 2024 11:15