StoryEditor

Zdravko Mamić: Nikada se neću vratiti u Hrvatsku

Piše D  /  08.06.2019., 11:06h

"Ugledni bosanskohercegovački i hrvatski odvjetnici su me uvjerili da nema pravnih elemenata za moje izručenje Hrvatskoj. Stajališta tih poznatih odvjetnika također sam dobio i u pravnim mišljenjima koje su mi dali mnogi profesori pravne struke, među koje spada i profesor Davor Derenčinović, šef Katedre za kazneno pravo na Pravnome fakultetu u Zagrebu", rekao je Mamić za Dnevni avaz, a prenosi Novi list.

Mamić dalje tvrdi da je po svim pokazateljima BiH više pravna država nego Hrvatska i zbog toga i vjeruje da je neizvedivo njegovo izručenje po zakonima BiH za djela koja mu se stavljaju na teret.

"Pričekajmo. O tome će isključivo odluke donijeti sudovi u BIH i ministar pravde BiH. Pravna struka me uvjerava da, po pravu, ne postoji mogućnost za izručenje i ja im vjerujem. Sad, mogu me samo na silu ili političkom odlukom izručiti Hrvatskoj. Ja se nadam da se to neće dogoditi i da se politika neće miješati", poručio je Mamić.

Bivši čelnik Dinama se već punu godinu nalazi u Međugorju u Hercegovini i u to mjesto je stigao samo dan prije izricanja presude na Županijskome sudu u Osijeku, gdje je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Prošle je godine Sud BIH odbio zahtijev da Mamić bude izručen Zagrebu, što je potpisao i ministar pravde BIH Josip Grubeša.

U međuvremenu je protiv Mamića USKOK podigao novu optužnicu dok je Vrhovni sud RH odbijanjem žalbe za izuzeće predsjednika Suda u Osijeku otklonio prepreke za raspisivanje tjeralice, prenosi N1.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:52