StoryEditor

‘Ždral’ iz Livna oprema lovišta za predstojeću zimu

Piše D  /  10.11.2019., 12:11h

Kako je za Fenu kazao tajnik Udruge Jakov Kovač, kukuruz su dobili od firme BGL Commerc d.o.o., a nešto su članovi kupili pojedinačno kako bi pripremili zalihe za zimu.

“U ovoj fazi nabavili smo tri tone kukuruza. Prije mjesec dana smo iznijeli na teren otprilike oko 2,3 tone kukuruza koji je Udruga posijala, a članovi pobrali na parceli u blizini Livna”, kazao je Kovač i podsjetio na ovogodišnji lošiji prinos na toj parceli s obzirom na probleme s poplavom u svibnju.

Usprkos svemu, trenutno imaju u planu iznijeti početak zime s količinom od 6 do 7 tona, a potom će početkom godine nabaviti još par tona, ovisno o potrebi.

Njihov plan je, kaže Kovač, da se nabavljeni kukuruz iznese za vrijeme elementarne nepogode i velikih snježnih nanosa koji često budu u siječnju i veljači odnosno kada divljač nema dovoljno prirodne hrane.

“Za iduću godinu planiramo uvećati prinose kad se malo stabilizira financijsko stanje, budući da smo nova lovačka udruga na ovom području”, istaknuo je Kovač.

Ova udruga je prije dva mjeseca, u cilju zaštite lovišta, izgradila i postavila deset otvorenih osmatračnica na spomenutom lovištu, a upravo je njihov cilj osnivanja i djelovanja izgradnja infrastrukture u lovištu, prehrana divljači tijekom cijele godine, a tek na kraju uzgojni odstrel divljači.

Kovač kaže kako takvim ulaganjem nastoje povećati brojno stanje svih vrsta divljači i vratiti jelensku divljač poboljšanjem lovočuvarske službe.

On ističe da divljači na tom području ima dovoljno i da nastoje povećati bonitet lovišta kako bi se životni uvjeti poboljšali, a time i njihova trofejna vrijednost.

U budućnosti planiraju velika ulaganja u prehranu i prihranu divljači i to ulaganjem u lovnotehničke i lovnogospodarske objekte, a uz to se planira uzgojni odstrel divljači, odnosno odstrel trofejno manje vrijedne divljači.

Od divljači na tom području najviše ima divlje svinje, srneće divljači, patke, prepelice a tu su još zec, lisica, medvjed, šljuka, jazavac…s tim da se povremeno pojavljuje par jedinki Jelena običnog na kojeg posebno imaju zaštitu.

Inače, članovi Lovačke udruge “Ždral”, osnovane u svibnju ove godine, većinom su lovci iz općina Livno i Bosansko Grahovo, a teren na kojem gospodari Udruga proteže se od sela Sajković i Ramići istočno prema Livnu do Šator planine i sela Peulje zapadno prema Bosanskom Grahovu te sjeverno vrhovima planine Staretina i južno magistralna cesta Livno – Bosansko Grahovo.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:39