StoryEditor

ZDK dostavio odgovore na 130 dodatnih pitanja iz Upitnika EK

Piše D  /  21.02.2019., 07:02h

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

U skladu s Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini, kantoni su uključeni u sveukupne aktivnosti u procesu europskih integracija, i to u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, a ZDK je u definiranom roku završio proces odgovaranja na dodatna pitanja, prenosi Fena.

Pripremljeno je i u Informacijski sustav  za davanje odgovora uneseno 130 odgovora iz nadležnosti ZDK-a, od ukupno 655 dodatnih pitanja koliko je dostavljeno BiH, priopćeno je iz Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Posebna pažnja dana je na, ne samo na formalno poštivanje zadanih rokova i ispunjenje tehničkih kriterija radi usklađenosti s propisanim smjernicama, nego istovremeno i na sadržaj dostavljenih odgovora i njihov visok kvalitet.

Proces pripreme odgovora na dodatna pitanja je bio zahtjevan jer se radi o velikom broju pitanja iz brojnih sektora, poput slobode kretanja, javnih nabavki, informacionog društva i medija, poljoprivrede i ruralnog razvoja te sigurnost hrane.

Odgovori su se odnosili i na oblasti transporta, energije, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske politike i malih i srednjih poduzeća, regionalne politike, pravde, slobode i sigurnosti, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture, životne sredine, zaštite potrošača i zdravlja i financijske kontrole.

Dodatni izazov bila su i dva poglavlja, i to politički i ekonomski, koji su sadržajno vrlo kompleksni i tretiraju oblasti civilnog nadzora nad sigurnosnim snagama, pravosuđe, borbu protiv korupcije, reformu javne uprave, postojanje funkcionalne tržišne ekonomije, te sposobnost suočavanja s konkurentskim pritiskom i tržišnim silama unutar unije.

Upitnik Europske komisije analitički je instrument politike proširenja EU sa ciljem da se ocijeni spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju.

Institucijama u Bosni i Hercegovini 20. lipnja prošle godine uručeno je 655 dodatnih pitanja kako bi se dobila pojašnjenja odgovora koji su Komisiji uručeni 28. veljače prošle godine te zatražile informacije koje nedostaju, priopćeno je iz Press službe ZDK.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:38