StoryEditor

Zdenko Bogdan - prvi poginuli hrvatski branitelj u Vukovaru iz Hercegovine

Piše D  /  18.11.2020., 08:11h

Proboj hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru zbio se 13. listopada 1991. godine na pravcu sela Nuštar-Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru. U bitci su sudjelovali ratni pripadnici ATJ Lučko, Specijalne policije PU Slavonski Brod i izvidničke skupine “Žuti mravi”.

U akciji su poginula tri pripadnika ATJ Lučko: Zdenko Bogdan, Antun Haban i Nenad Režić dok je 15 pripadnika ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika policije Slavonski Brod: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.

Širokobriježanin iz mjesta Biograci Zdenko Bogdan, prvi poginuli hrvatski branitelj u Vukovaru iz Hercegovine, među prvima se uključio u obranu Hrvatske pristupivši postrojbi MUP-HV 1990. godine, a nakon toga postaje pripadnik specijalne postrojbe ATJ Lučko koja je dala svoj veliki doprinos u domovinskom ratu.

Oslobađanjem sela Marinci omogućilo se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i vršio proboj prema samom Vukovaru.

-Zdenko Bogdan i svi branitelji koji su živote dali za obranu Hrvatske od okupatora zlatnim slovima trebaju biti upisani u sjećanja svih nas. Neka im je vječna slava i hvala! – stoji u pismu kojeg su dostavili pripadnici Udruge veterana Antiterorističke postrojbe vojne policije HVO, prenosi RTV Herceg Bosne.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:16