StoryEditor

Zbog vrijeđanja Hrvata u Fojnici kazna 300 KM

Piše D  /  31.07.2018., 12:07h

Ipak prekršaj

Prema izreci presude, Nedžad Imamović je “neutvrđenoga dana u ljetnom razdoblju 2017. godine u neposrednoj blizini Franjevačkog samostana u Fojnici narušio javni red i mir tako što je na javnom mjestu govorom i verbalnim iskazima vrijeđao i omalovažavao nacionalne osjećaje građana, pripadnika hrvatske nacionalnosti, pored spomenika hrvatskim braniteljima i zastave hrvatskog naroda u neposrednoj blizini Franjevačkog samostana u Fojnici”, prenosi Večernji.ba.

- Govorom i verbalnim iskazima vrijeđao je i omalovažavao nacionalna obilježja i simbole hrvatskog naroda nazivajući zastavu i spomenik zločinačkim i agresorskim, a što je objavljeno preko videozapisa na društvenoj mreži YouTube - stoji u presudi 52-godišnjem Imamoviću.

Na taj je način, zaključilo je Sudsko vijeće, počinio prekršaj iz članka 8., stavak 1., točka dž. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira pa ga je Sud kaznio s 300 maraka. Imamović se, kako doznajemo, nije žalio na tu presudu jer je imao mogućnost uputiti priziv Županijskom sudu u Travniku. Bosanci ili Hrvati.

No, očito je njegova obrana smatrala kako bi mogao dodatno odgovarati za govor mržnje pa je odustao od toga. Imamović se u videouratku, nešto kraćem od dvije minute, “zgražavao” nad samim postojanjem spomenika pripadnicima HVO-a i hrvatskoj zastavi.

Na početku videosnimke konstatira da su franjevci bosanski, a ne hrvatski iako takvo nešto ne tvrde ni sami franjevci. Imamović je negirao pravo hrvatskim braniteljima da uopće budu branitelji. Time je sugerirao da je oko šest tisuća Hrvata Fojnice protjeralo samo sebe, pri čemu su ubili tridesetak civila. 

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 19:34