StoryEditor
milan sitarski

Zbog USŽ ugrožen koalicijski sporazum u FBiH?

Piše desk  /  15.03.2023., 11:05h

Nakon što je od jučer poznato kako će novu vladu u Unsko-sanskoj županji oformiti SDA i DF zajedno s NES-om i Strankom za BiH, mnogi su to protumačili kako je ugrožen koalicijski sporazum stranaka Osmorke na federalnoj razini.

Što će dalje biti s formiranjem federalne vlade i koje kombinacije su moguće, provjerio je Goran Kutle, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Odluka Narodnog europskog saveza BiH i Stranke za BiH o formiranju vlasti s SDA i DF-o u Unskoj-sanskoj županiji po mnogima je nagovještaj kako će ove stranke istupiti iz “Osmorke” na federalnoj razini i tamo pokušati sklopiti novu većinu.

Analitičar Milan Sitarski ističe kako su ove dvije stranke kalkulirale, a Enver Kazaz navodi kako su se ponašale nepredvidljivo, ali i pragmatično i koristoljubljivo.

Dosta toga moglo bi ovisiti o Stranci za BiH, koja bi za cijenu ostanka u istom dresu na federalnoj razini mogla imati određene zahtjeve prema strankama Trojke u Sarajevskoj županiji.

A svi ovi procesi najavljaju veliku političku krizu u Federaciji.

Ipak, formiranje bilo koje većine u Zastupničkom domu federalnog parlamenta ne znači nužno i formiranje nove federalne vlade.

Jer istu treba podržati cijelo rukovodstvo Federacije u sastavu predsjednica Bradara i potpredsjednici Stojanović i Lendo. A to je znatno teži dio cijele priče.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 00:53