StoryEditor
Srbija

Zbog učestalih krađa ratari sjeverne Bačke drže noćne straže

Piše hina  /  07.03.2023., 19:51h

Političko vodstvo Hrvata u Srbiji zatražilo je u utorak jači angažman policije kako bi se spriječile učestale krađe po salašima sjeverne Bačke, nakon što je objavljeno da seljaci noću organizirano čuvaju svoje posjede.

„Policija istražuje krađe na salašima južnog oboda Subotice, no tamošnji stanovnici, mahom Hrvati, organizirali su se i čuvaju noću svoja imanja. Zahvaljujemo policiji, i predlažemo njihovo pojačano prisustvo u salaškim naseljima“, priopćio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Imovina zemljoradnika sjeverne Bačke, uglavnom nafta za mehanizaciju, na meti je lopova već nekoliko mjeseci, a zbog štete koja se mjeri tisućama eura oni su, kako kažu, prinuđeni noći dežurati po salašima i kupovati skupu opremu za nadzor imanja.

»Izvukli su mi naftu iz pet traktora i dva kombajna. Imam ograđen salaš, no oni su na dva mjesta isjekli žicu i ušli u hangar“, izjavio je lokalnim medijima poljoprivrednik iz sela Verušić-Klisa Josip Vojnić Tunić, i dodao da su ljudi uznemireni.

Za posljednja dva mjeseca 10-tak je gospodarstava u tome mjestu na južnom obodu subotičkog atara na sličan način oštećeno, kažu zemljoradnici i tvrde kako je to djelo organizirane i dobro opremljene skupine kriminalaca.

Slične probleme od rujna prošle godine imaju i poljoprivrednici susjednih sela Žednik, Đurđin, Bikovi, Mala Bosna.

Dva puta je organiziran susret s predstavnicima subotičke policije, koja je pojačala nadzor u toj regiji, no za sada nema podataka da se počiniteljima ušlo u trag.

Tim povodom oglasio se i predsjednik DSHV-a i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov koji ističe kako sa zabrinutošću prati nevolje zemljodjelaca sjeverne Bačke jer su oni važan dio u socijalnoj strukturi hrvatske zajednice.

„Oni su vlasnici iznadprosječnog dijela zemlje ove regije. Zato ta vrsta nemira, problema i njihove uznemirenosti može negativno utjecati na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju od koje ne ovise samo njihove obitelji“, izjavio je među ostalim čelnik DSHV-a.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 19:55