StoryEditor

Zbog Trumpovih sankcija Huawei će izgubiti 30 milijardi dolara

Piše D  /  18.06.2019., 12:06h

U ratu trgovinsko-tehnološkom ratu Sjedinjenih Država i Kine, neće biti pobjednika, obje strane će patiti i trpjeti gubitke. Rekao je to Ren Zhengfei, prvi čovjek i osnivač kineskog tehno diva Huaweija, koji je jučer upriličio događanje ležernog naziva - “Na kavi s Renom”. A na kavu u sjedište tvrtke u Shenzhenu pozvao je dvojicu priznatih američkih i svjetskih tehnoloških stručnjaka i znanstvenika, Georgea Gilder (80), futurista i investitora te Nicholasa Negropontea (75), tehnološkog vizionara i suosnivača Media Laba, na prestižnom američkom sveučilištu MIT-u.

Obojica su vrlo jasno stala na stranu Huaweija i kazali da su američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija počinili veliku grešku uvođenjem sankcija Huaweiju. Gilder tvrdi je sigurnost interneta trenutačno toliko katastrofalna da sve čini nesigurnima, a upravo Huawei, smatra Gilder, kao predvodnik industrije i autoritet na polju mrežne opreme trebao se naći u ulozi onih koji će taj problem riješiti.

Negroponte pak, zagovara otvorenost informacija i interneta te dijeljenje znanja. Samo globalna suradnja među svim dionicima može u konačnici biti korisna ljudima. Svijet po pitanju tehnologije ne smije biti kompetitivan već kooperativan, smatra Negroponte, Ren Zhengfei priznao je da radikalne mjere koje su poduzeli Amerikanci protiv Huaweija nisu očekivali.

– Nije nam bilo na kraj pameti da će SAD donijeti ekstremne mjere i u tolikom opsegu – izjavio je Ren te priznao da trpe gubitke. Prvi put javno je rekao da će Huawei izgubiti 30 milijardi dolara u sljedeće dvije godine, dok će, računaju, isporuke biti manje između 40 i 60 posto. Ipak, Huawei će se potpuno oporaviti do 2021. i biti jači nego sada, naglasio je Ren te dodao kako Huawei neće odustati od ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoja inovacija, ni od svog načina poslovanja.

– Usmjerit ćemo razvoj u takvu arhitekturu mreža koje će biti jednostavnija i sigurnija, umjesto dosadašnjih kompleksnih sustava. A pritom spremni smo potpisati ugovor sa svima da naša oprema nema tzv. backdoor, laički zvani “sigurnosni špijunski ulaz u infrastrukturu” – kazao je Ren. Nije se htio izjašnjavati oko toga jesu li američke sankcije dodatno potaknute time što u Kini niz američkih tvrtki nema pristup, posebice kada se radi o sadržaju i aplikacijama. Tu lopticu prebacio je na kinesku Vladu i kazao kako je otvorena suradnja bitna među kompanijama.

Istina, kava je potrajala gotovo dva sata, pitanja nije nedostajalo, no nitko nije stigao pitati kako vide svoje veze s Rusijom, gdje je Kina upravo potpisala opremanje 5G mrežom.

Također, nije bilo komentara o poslu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje će također implementirati 5G mreže. Huawei trenutačno ima 46 ugovora za 5G ali i stvara gubitke, drugu poziciju u prodaji mobitela vjerojatno neće održati, no ono što je prava posljedica ove priče jest digitalna polarizacija svijeta i hladnoratovska atmosfera. SAD i Kina u sukobu su, Rusi i SAD samo što nisu. Australija i Japan, odabrali su SAD. EU još nije konkretna.

A kako je rekao Gilder, sigurnost mreža i interneta je katastrofalna. Cyber napada je sve više, i čini se da će upravo ovaj oblik ratovanja preuzeti primat. Prava opasnost bit će kada ratnici za tipkovnicama krenu u većoj mjeri i sa zlim namjerama poigravati se kritičnom infrastrukturom, pa izazovu ispadanja cijelih sustava, primjerice električne energije, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:15