StoryEditor

Zbog tople jeseni uštede već sada milijunske, hoće li se zima osvetiti?

Piše D  /  10.11.2018., 04:11h

“Vrijeme vremenu odgovara”

Za razliku od 6., 7., 8., pa i 9. mjeseca, koje je obilježilo svježije vrijeme s povremeno obilnijim oborinama, u listopadu i studenom do sada uistinu svi mogu uživati. Prave proljetne temperature, kako sada stvari stoje, prevladavat će i idućih dana. Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističe da će iznadprosječno toplo vrijeme ostati i zbog tople zračne mase sa sjevera afričkog kontinenta, ali da će biti i oblaka. Iako, po sadašnjim prognostičkim slikama, ti oblaci ne bi trebali donijeti oborine. Meteorolog Željko Majstorović kazao je da nakon miholjskog ljeta, koje je rezervirano za listopad ako ima sunca i topline, studeni sa suncem i toplinom donosi martinjsko ljeto, piše Večernji.ba

Upravo takvo ljeto imamo ovih dana. Hercegovci, koji su u proteklim danima dosta uštedjeli na ogrjevu, jer mnogi pamte da se nekad intenzivno zagrijavalo domove od početka listopada, kažu kako “vrijeme vremenu odgovara”, pa će tako i ovom martinjskom ljetu odgovoriti i oštra zima koja bi se mogla protegnuti na neke proljetne mjesece. Nije bila tako davno 2012. kada je ovo područje u veljači i ožujku bilo pod snijegom koji je na pojedinim mjestima bio visok do metar i pol.

- Kupimo drva za ogrjev za tisuću KM, a ukalkuliramo da se grije 8 mjeseci i već sada, praktički, listopad i dio studenog možemo zanemariti. Moguće da će doći jaka zima, ali sadašnje uštede na drvima, klimi, plinu i grijalicama gledajući cijelu BiH mjere se u milijunima maraka.

Ali to lako mogu poremetiti kasniji mjeseci jer se nekad zima znala oduljiti na peti, pa i na šesti mjesec, ne znamo što nas čeka dogodine - govori nam sugovornik s početka priče.

Uživajte u suncu i šetnji

“Ako Sve svete kiša namaka, debeo snijeg nas čeka”, pučka je izreka, a s obzirom na to da je za Svi svete uglavnom svugdje bilo oblačno i kišovito, onda ovo treba uzeti u razmatranje. Upravo su u vremenu bez prognoza pučke izreke bile najbolji smjerokaz ljudima i često bi se ispostavile točnima.

Ono što zasad znamo da do polovine mjeseca sigurno neće biti nekih većih vremenskih promjena, a u drugoj polovini, kako budemo išli prema kraju mjeseca, trebale bi početi padati i temperature i vrijeme biti onakvo kakvo i priliči mjesecu čije ime ledi krv u žilama.

Ovakvo vrijeme jednima odgovara, mogu uživati u suncu i šetnji, ali drugima ne jer nosi viruse sa sobom te pogoduje njihovu razvoju. Liječnici savjetuju da se ojača imunitet kako bi organizam znao odgovoriti ovakvim nepredvidivim vremenskim prilikama.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 03:54