StoryEditor

Zbog terorizma dobio 5 i pol godina zatvora za napad u kojem je poginulo više od 160 ljudi

Piše D  /  13.02.2020., 08:02h

Saeed kojeg su Sjedinjene Države proglasile "međunarodni teroristom", proglašen je krivim za "sudjelovanje u zabranjenoj terorističkoj organizaciji" i za "posjedovanje nezakonite imovine", rekao je Imran Gill.

U presudi, koju je agencija France Presse dobila na uvid, ne navodi se o kojoj je terorističkoj organizaciji riječ ni što smatra "nezakonitom imovinom", je li to novac ili druga vrsta imovine.

Hafiz Saeed je više godina bio lišen slobode, jedno vrijeme je bio u kućnom pritvoru, nekoliko puta je uhićivan i ubrzo zatim pušten, a da ga pakistansko pravosuđe dosad nije osudilo.

Nakon ponovnog uhićenja u srpnju 2019. bio je u zatvoru u Lahoreu, rekao je njegov odvjetnik.

"Doista nema ničeg u ovom slučaju", rekao je Gill, "to je sve rezultat pritiska FATF-a", Međunarodne skupine za financijsko djelovanje. Ta međuvladina organizacija koja suzbija pranje novca i financiranje terorizma, uskoro treba donijeti odluku o tome hoće li uvrstiti Pakistan na crnu listu, što bi imalo teške gospodarske posljedice za tu zemlju.

Hafiz Saeed je vođa Jamaat-ud-Dawe (JuD), islamističke organizacije koju Ujedinjeni narodi smatraju terorističkom, a New Delhi ispostavom Lashkar-e-Taibe (LeT), skupine optužene za organiziranje napada u Mumbaju.

Indija je uvijek isticala da ima dokaze o umiješanosti pakistanskih obavještajnih "agencija" u napade u Mumbaiju.

Agencija France Presse navodi da JuD nije bio dostupan za komentar i da su pakistanske televizijske mreže prešutjele sudsku presudu.

SAD je 2012. raspisao nagradu od 10 milijuna dolara za bilo kakvu informaciju koja može dovesti do uhićenja Hafiza Saeeda.

U napadima u Mumbaiju koje su izravno prenosile televizijske kamere u čitavom svijetu, 166 ljudi je izgubilo život 2008., među kojima je bilo nekoliko američkih državljana. Pripadnici indijskih specijalnih snaga su tri dana pokušavali preuzeti napadačima kontrolu nad više točaka u gradu.

"Osuda Hafiza Saeeda i njegovih pomagača važan je korak kako bi LeT snosio odgovornost za svoje zločine i kako bi Pakistan poštovao svoje obveze prema međunarodnoj zajednici u borbi s financiranjem terorizma", reagirala je na Twitteru Alice Wells koja je u State Departmentu zadužena za južnu Aziju, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:44