Article_Top_970x250

Zbog straha od novih poskupljenja bh. građani već nabavljaju ogrjev

priprema za hladnoću

Zbog straha od novih poskupljenja bh. građani već nabavljaju ogrjev

lip 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iako je sezona grijanja tek nedavno završila, već se krenulo u nabavu ogrjeva za predstojeću zimu. Tako se drva, pelet i ostali ogrjev već naveliko kupuju, a jedan od razloga je i niža nabavna cijena od one u kasnim mjesecima, piše Večernji list BiH.

No valja istaknuti da je trenutačna cijena ogrjeva viša u odnosu na prošlogodišnje. Provjerili smo i koje su trenutačne cijene ogrjeva te kolika je potražnja.

- Već neko vrijeme, točnije od početka svibnja, počela je velika navala kada je riječ o nabavi drva.

Cijena drva kod nas je 72 marke po kubnom metru, u što je uračunat i prijevoz. Cijenu formiramo početkom kalendarske godine i ne mijenja se, dok preprodavači cijenu formiraju ovisno o potražnji - kazao je za Večernji list direktor PJ Šumarije Žepče Nikola Trogrlić, dodavši da se ogrjev najviše nabavlja od svibnja pa do kraja rujna.

Viša nego lani

Edin Omeragić iz poduzeća “Drvosječa” za Klix.ba otkriva kako cijena kubnog metra drva u Sarajevu trenutačno iznosi 108 KM, dok je prošle godine cijena bila 97 maraka. Situacija u drugim gradovima je slična, ali drvo je i dalje najskuplje u glavnom gradu BiH.

- Ove godine uistinu imamo problem s ogrjevnim drvom. Čim nečega nema na tržištu, odmah i cijene rastu. Osim toga, drvo koje dobijemo je vrlo nekvalitetno, što nije ni čudno poslije toliko godina eksploatacije šumskog bogatstva. Naši radnici svaki dan voze po 300 do 400 kilometara kako bi dovezli drva. Sve to puno košta. Nije nimalo svijetla situacija što se tiče drvnih energenata - kazao je Omeragić za Klix.ba.

Zbog visokih cijena drva brojni građani nerijetko se odlučuju i za kupnju kod ilegalnih trgovaca, kod kojih su cijene nešto niže. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar drva kod ovih trgovaca košta između 75 i 95 maraka. Međutim, u ovim situacijama građani se izlažu riziku da neće dobiti onu količinu drva koju naruče. Najgore od svega jest što postoji vjerojatnost da će ogrjevno drvo još više poskupjeti do nove zimske sezone. Inače, osim drva “skočila” je i cijena peleta, što je za Vrisak.ba potvrdilo nekoliko proizvođača peleta, istaknuvši da je prodaja peleta u punom jeku.

Teško prognozirati

Dok je prošle godine cijena tone peleta iznosila 250 KM, sada iznosi 300 KM, a tijekom sezone grijanja zna dosegnuti i vrtoglavih 600 maraka. - Već sada smo pretrpani narudžbama. Iduća tri mjeseca ih ne narudžbe, najvažnije nam je isporučiti navrijeme ovo što je dogovoreno - kazao je za Vrisak.ba proizvođač peleta iz Drvara.

Na pitanje kolika se cijena može očekivati najesen, kazali su da se u predsezoni cijena peleta kreće oko 300 maraka, a kasnije u sezoni teško ju je prognozirati. 

Dnevnik.ba

 

Tagovi: