StoryEditor

Zbog smrti bebe tužili KBC Rijeka, bolnica tvrdi da nije pogriješila

Piše D  /  24.05.2020., 08:05h

Kaznena prijava zbog nesavjesnog liječenja protiv nepoznate osobe podignuta je u petak na ODO-u u Rijeci kako bi se, nadamo se, utvrdile činjenice do kojih nismo mogli doći redovnim putem, tj. razgovorom s liječnicima. Slijede saslušanja i istražni postupak, koji je tajan, nakon čega očekujemo podizanje kaznene prijave, rekla je Ingrid Barić, odvjetnica Riječanke Ivane Sabljak (26), piše 24sata.hr.

Ona je tužila KBC Rijeka zbog tragičnog iskustva koje je doživjela tri tjedna prije termina za porođaj, pri kojem je rodila mrtvorođenče. Ivani, koja boluje od autoimune bolesti zbog koje spada u visokorizične osobe, to je bila prva trudnoća, koja je do 35. tjedna bila uredna.

No pri redovitom pregledu, nekoliko tjedana prije termina, obiteljska liječnica primijetila je da dijete zaostaje u rastu zbog nedovoljnog protoka krvi i kisika kroz pupčanu vrpcu. Ivana hitno odlazi na riječki odjel ginekologije gdje joj je učinjen CTG (test koji se inače radi kad je termin porođaja već prošao ili kad postoji opravdana sumnja da je aktivnost djeteta iz nekog razloga smanjena).

Nalaz se pokazao urednim i otpuštena je kući. Idući pregled na kojem je također učinjen CTG uslijedio je tri dana kasnije i također je bio uredan.

Foto: 24sata

‘Zašto me nisu zadržali?‘

No dan kasnije nije osjećala pokrete djeteta te je zabrinuta ponovno otišla u bolnicu. Dežurni liječnik sugerirao je da se zbog visokorizične trudnoće zadrži u bolnici, no nakon još jednog urednog CTG nalaza i noći provedene na odjelu su je otpustili.

Nažalost, tri dana kasnije, 21. ožujka, dolazi do prokrvljenja, a po dolasku u bolnicu rečeno je da dijete nema otkucaje srca. Nakon 12 bolnih sati porodila je mrtvo čedo.

Foto: 24sata

- Ne znam zašto sam otpuštena kući kad je bilo rečeno da me se zadrži na odjelu. Ne znam puno toga jer mi nitko od nadležnih liječnika nije ništa objasnio. Znam samo da mi je rečeno da nije baš pametno da se prešetavam po bolnici tijekom korone, a uvjerena sam da bi situacija bila drugačija da su me zadržali pod konstantnim nadzorom, možda bi bio mogući i carski rez - nagađa istraumatizirana žena, koja je dan nakon mučnog porođaja otpuštena kući bez da joj je, tvrdi, itko objasnio što se točno dogodilo ili ponudio bilo kakvu psihološku pomoć.

Mjesec dana kasnije, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da razgovora s nadležnim liječnicima, odgovore odlučuje potražiti pravnim putem.

Bolnica pokrenula postupak

Po saznanju za navedeni događaj uprava KBC-a Rijeka pokrenula je postupak radi razmatranja svih okolnosti. Povjerenstvo za unutarnji nadzor bolnice zaključilo je kako u liječenju pacijentice nije učinjena stručna pogreška i da je postupano sukladno pravilima struke.rodiliste | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Ministarstvo zdravlja temeljem pritužbe žurno je zatražilo svu dokumentacija iz KBC-a Rijeka te se još čeka njihov odgovor.

- Sad možemo samo čekati. Nadam se samo da ćemo na kraju svega ipak doći do odgovora, tj. istine koja je jedino što me sad zanima - zaključila je Ivana Sabljak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:52