StoryEditor

Zbog sankcija Rusiji mogla bi kasniti izgradnja plinovoda u Europi

Piše D  /  11.08.2017., 03:08h

Koncem 2019. godine istječe Gazpromov ugovor s Ukrajinom o provozu plina, a Moody‘s ocjenjuje da bi američki zakon o sankcijama mogao oslabiti pregovaračku poziciju ruske kompanije u pregovorima o novim provoznim tarifama, prenosi Index.hr.

"Slabljenje Gazpromove pregovaračke pozicije može povećati njegove tranzitne rashode", navodi Moody‘s.

Ukrajinski plinovodi ne zadovoljavaju

Ukrajinci su pak nekoliko puta isticali da njihovi plinovodi nisu u zadovoljavajućem stanju, pri čemu je ukrajinski ministar energetike Igor Nasalik naznačio kako bi se Ukrtransgaz mogao suočiti s tehničkim problemima zbog smanjenja investicija u modernizaciju.

Za kraj kolovoza dogovorene su konzultacije Europske komisije i ruskog Ministarstva energetike o provozu plina kroz Ukrajinu, ali je EK predložio njihovu odgodu za listopad.

"Stanje ukrajinskih plinovoda je takvo da nitko ne može srednjoročno i dugoročno jamčiti sigurnu opskrbu europskih potrošača ukrajinskom rutom", izjavio je čelnik Gazproma Aleksej Miller. Dodao je kako slične ocjene iz Ukrajine dokazuju potrebu uspostave alternativnih plinskih pravaca.

Sankcije koče Turski tok i Sjeverni tok 2

No, to uopće nije jednostavno. Moody‘s naglašava da sankcije mogu zakočiti realizaciju Sjevernog toka 2 i Turskog toka, koje je Gazprom namjeravao dovršiti do kraja 2019. godine.
"Zbog novih ograničenja Gazprom bi mogao imati problema s projektnim financiranjem", smatraju analitičari te agencije, dok Europska komisija smatra da američke sankcije mogu utjecati na Sjeverni tok 2 i Turski tok, ali i na širenje projekta Sahalin 2.

Ranije je Gazprom najavljivao da novi plinovodi mogu smanjiti provoz ruskog plina kroz Ukrajinu s 80 milijardi prostornih metara iz 2016. godine, na 15 milijardi kubika.

Početkom tjedna svoje viđenje situacije predstavila je međunarodna rejting agencija Standard & Poors.

"Rezultiraju li sankcije značajnim zastojem u gradnji novih plinovoda ili odustajanjem od tih projekata, što nije u skladu s baznim scenarijem Standard & Poorsa, to može utjecati na povećanje cijene plina i rast mogućnosti poremećaja u opskrbi ruskim plinom kao i na povećanje koeficijenata iskorištenosti skladišta i udjela ukapljenog plina", smatraju u toj agenciji.
Energetska bitka Rusije i Amerike

Američke sankcije protiv Rusije podrazumijevaju strože uvjete kreditiranja ruskih banaka i energetskih kompanija, a posebnu pozornost u zakonu sankcijama dana je Sjevernom toku 2 koji je, kako se ocjenjuje, "štetan za energetsku sigurnost EU-a, razvoj tržišta srednje i istočne Europe reformu tržišta plina i energetske reforme u Ukrajini".

Pored toga, zakon ograničava mogućnost sudjelovanja američkih kompanija u zajedničkim energetskim projektima, u kojima je udjel ruskih partnera veći od 33 posto.

Rusi se pak uzdaju u privrženost Europljana Sjevernom toku 2, a kao primjer ističu istup čelnika austrijskog OMV-a Reinera Seelea, koji je izjavio da je ta kompanija "potpuno privržena svojim obvezama iz projekta Sjeverni tok 2".

"U potpunosti stojimo iza toga projekta koji ima veliku stratešku i logističku važnost za Austriju. U okviru našim mogućnost podržavat ćemo njegovu realizaciju", rekao je Seele.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:32