StoryEditor

Zbog problema s otkupom malina OPG Barbarić iz Žepča pokrenuo vlastitu proizvodnju džemova

Piše D  /  25.07.2018., 11:07h

Zbog brojnih problema, lošeg vremena, problema s otkupom mukom proizvedenih i obranih količina, otkupne cijene koja, kako ističu u Žitoplodu, ni 30 dana nakon berbe nije poznata, malinarima dodatne brige stvara neizvjesnost oko datuma isplate u hladnjače isporučenih proizvoda, piše Postaja.ba

Kako se na OPG-u Barbarić tijekom sezone u prosjeku dnevno ubere oko 500 kilograma maline i kupine, bili su prinuđeni tražiti rješenje kako bi bar donekle ublažili negativne financijske posljedice ovakvog stanja. Do rješenja se došlo unutar obitelji a ponudila ga je Bernardica Barbarić, koja je zvanje magistrica prehrambenog inženjerstva nedavno stekla na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku i odlučila se, unatoč ponudama za posao u Hrvatskoj, vratiti u rodno Žepče. Iako do sada nije imala sličnog iskustva, odlučila je pokrenuti proizvodnju džemova od maline i kupine a svesrdnu podršku pružila joj je Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče koji su joj stavili na raspolaganje već ranije nabavljenu opremu za proizvodnju i pakiranje. Sama je odabrala recepturu i uslijedila je probna proizvodnja a ubrzo su upakirani i prvi proizvodi koji su poslani na analizu u Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenicu. Obzirom da linija za proizvodnju koju posjeduje UPiP Žepče zadovoljava važeće EU norme za proizvodnju ove vrste proizvoda, a proizvodi su kvalitetom i mikrobiološkom ispravnošću u potpunosti u skladu za važećim propisima, Institut za zdravlje i sigurnost hrane izdao je odobrenje za stavljane u promet džema od malima i đžema od kupina.

Kako magistrica Barbarić ističe, svesrdnu podrški i pomoć pružili su joj u Udruzi poduzetnika i poslodavaca Žepče kao i vlasnici žepačkih trgovačkih centara i trgovina koji su otkupili sve do sada proizvedene količine. Također napominje da su uzorci njenih proizvoda poslani na analizu jednom velikom europskom trgovačkom lancu i da su u potpunosti zadovoljivi njihove norme u pogledu kvalitete i tehničke ispravnosti, te da su izrazili interes za njih. A da bi džemovi iz Žepča stigli na trpeze diljem Europe potrebna su dodatna ulaganje što ona u ovom trenutku nije u mogućnosti, ali će, kako nam je kazala, do iduće sezone nastojati riješiti taj i problem. Potrebno je ishodovati dozvole za stavljanje u promet njenih džemova na tržištu Europske unije što košta oko pet tisuća maraka ali i riješiti tehničke preduvjete kako bi se povećali proizvodni kapaciteti. Na liniji za proizvodnju koju su joj na raspolaganje stavili u UPiP Žepče moguće je na dnevnoj bazi proizvesti 100 do 120 kilograma ove vrste proizvoda što je daleko ispod dnevne proizvodnje malina i kupina na OPG-u Barbarić i nedovoljno za izlazak na veće tržište.

Priča o mr Barnardici Barbarić priča je i o brojnim mladima iz Bosne i Hercegovine koji nakon školovanja vani, ali i u BiH, žele nastavit život u Bosni i Hercegovini i mogla bi poslužiti kao primjer za rješavanje brojnih naših problema. Uz Udrugu poduzetnika i poslodavaca joj je ustupila proizvodni liniju, svakako treba naglasiti materijalnu i inu podršku koju je imala od obitelji. Nažalost, s druge pak strane, mnogi mladi koji se školuju na fakultetima izvan BiH i jednom su nogom već napustili ovaj kraj, ako im obitelj nije u mogućnosti pružiti financijsku podršku, češće se odlučuju životnu sreću potražiti širom Europe.

Hoće li se proizvodi mr Barbarić naći na tržištu EU, ili će proizvodi brojnih “Bernardica“ dolaziti iz Europe i puniti police trgovačkih lanaca u BiH znat ćemo za godine dana, kad krene nova sezona malina? Nadamo se ovom prvom…

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:57