StoryEditor

Zbog primanja zabranjenih priloga SIP-u prijavljeno 14 političkih stranaka

Piše D  /  05.06.2019., 10:06h

Navedene političke stranke primale su donacije od pravnih lica koje su imale zaključene ugovore s organima izvršne vlasti i na taj način prekršile Zakon o financiranju političkih stranaka BIH.

TI BiH je uz prijavu dostavio i spisak ugovora koje su zaključili donatori ovih stranaka s organima izvršne vlasti tijekom 2018. godine. Iz tih podataka je vidljivo da su donatori stranaka dobivali brojne tendere u lokalnim zajednicama gdje upravo te stranke vrše vlast, što izaziva dodatnu sumnju da je novac poreskih obveznika na ovaj način usmjeravan u financiranje izborne kampanje.

"Tako je SBB primao donacije od tvrtke koja je dobila unosne poslove u brojnim lokalnim zajednicama, uključujući i milijunski posao u Općini Ilidža gdje ova stranka sudjeluje u vlasti, dok su financijeri SDA pobjeđivali na tenderima u općinama Živinice i Bosanski Petrovac. Općinski odbor SDS-a u Tesliću primao je donacije od firme koja je dobivala tendere od općinske uprave koju predvodi upravo ta stranka, kao i od javnih ustanova kojima upravlja općina. Socijalističkoj partiji ukinuta je financijska obveza od strane tvrtke koja godinama dobiva poslove od Vlade RS u kojoj ta stranka sudjeluje, dok je na popisu financijera PDA privatna kompanija koja je dobivala tendere od Vlade Tuzlanskog kantona kao i od općina Banovići, Živinice, Gradačac i Breza. Kod Stranke za BiH primijećeno je i nekoliko donacija iz anonimnih izvora, koje su po zakonu morale biti uplaćene u proračun BIH. Zbog svega navedenog, TI BiH je u prijavi apelirao na SIP BIH da adekvatno sankcionira navedene političke stranke", priopćeno je.

Većina stranaka prijavila je male iznose donacija privatnih kompanija do 5.000 KM, ali točnost ovih podataka nije zagarantirana, jer Zakon o financiranju političkih stranaka ostavlja velike mogućnosti političkim subjektima da prikriju stvarne izvore i iznose donacija.

"Monitoring financiranja političkih stranaka TIBIH pokazao je da iz godine u godinu politički subjekti prijavljuju sve manje donacija, iako ukupni proračuni stranaka ne trpe značajne izmjene, dok se troškovi izbornih kampanja povećavaju. Brojne vladajuće političke stranke, poput SNSD-a i Ujedinjene srpske, u svojim izvješćima nisu prikazale ni jednu marku donacija pravnih lica. S druge strane, SNSD je prijavio više od pola milijuna KM prihoda od članarina za 2018. godinu, ne navodeći čak niti broj članova", stoji u priopćenju.

Zbog nelegalnog financiranja stranaka TI BIH je i ranije podnosio prijave SIP-u, a Služba za reviziju SIP ustanovila je da su prijavljene stranke primile zabranjene priloge, nakon čega je dio njih vratio nedozvoljene donacije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:24