Article_Top_970x250

Zbog primanja mita u školi direktor dobio 8 mjeseci uvjetno i 5.000 KM novčane kazne

omarska

Zbog primanja mita u školi direktor dobio 8 mjeseci uvjetno i 5.000 KM novčane kazne

ožu 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: crna-hronika.info

Tužiteljica smatra da će se predviđenom kaznom postići svrha kažnjavanja i da je tužiteljstvo imalo u vidu da je optuženi neosuđivan, priznao krivnju te je obiteljski čovjek s troje maloljetne djece.

Vedran Starčević (38), bivši direktor Osnovne škole Vuk Karadžić u Omarskoj kod Prijedora, optužen za primanje mita od učiteljice i zlouporabu službenog položaja, priznao je krivnju i pristao da ga Okružni sud Banjaluka osudi na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora i novčanu od 5.000 KM.

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je zaključio s Republičkim tužiteljstvom, a Starčević je dužan novčanu kaznu platiti u roku od 60 dana, te neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne učini novo kazneno djelo.

Predviđeno je da mu se izrekne petogodišnja zabrana obavljanja poslova direktora bilo koje obrazovne ustanove. Izricanje presude Starčeviću zakazano je za četvrtak.

Optužnica ga tereti da je tražio 2.000 KM od učiteljice Aleksandre Banović koja je zaposlena na određeno vrijeme u školi gdje je bio direktor. Tražio je da mu pripremi 2.000 KM,  govoreći da će ona zaraditi oko 30.000 KM, navodeći da novac nije za njega već za druge te obećao da će učiniti sve da je zadrži na poslu.

Navodi se da mu je 10. prosinca lani Banovićeva dala 1.000 KM, kada je i uhićen.

Tužiteljica Dragica Glušac smatra da će se predviđenom kaznom postići svrha kažnjavanja i da je tužiteljstvo imalo u vidu da je optuženi neosuđivan, priznao krivnju te je obiteljski čovjek s troje maloljetne djece.

Njegov branitelj Siniša Dakić istaknuo je da je optuženi priznanjem pomogao da se brže okonča postupak te je podnio ostavku na mjesto direktora.

Dnevnik.ba