StoryEditor

Zbog paljenja strništa u Vojvodini stradavaju ljudi, životinje, usjevi

Piše D  /  22.10.2019., 03:10h

Stradao je 75-godišnji muškarac iz sela Parta, nadomak Vršca, dok je pokušavao ugasiti požar, koji je izazvala nepoznata osoba na njivi pored njegove, objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV), prenosi Hina.

RTV navodi da nesavjesni poljoprivrednici godinama nekontrolirano pale strnište na svojim njivama, kako bi zemlja bila plodnija i da bi lakše pripremili polje za narednu godinu.

U jednom ranijem incidentu, također zbog paljenja strništa, u mjestu Ugrinovci izgorjelo je osam pasa, a pravi požari na njivama izazivaju i prometne nesreće.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da više nije teško utvrditi tko pali usjeve po njivama u Srbiji i najavljuje da će vrlo brzo izaći s rezultatima o tome gdje ima najviše paljenja njiva.

"Više nije teško utvrditi tko pali njive po Srbiji... Imamo potpisan ugovor s Europskom satelitskom agencijom i svaka četiri dana Srbiju nadlijeće satelit i znamo u svakom trenutku što se događa s poljoprivrednim zemljištem, na svakoj čestici“, naveo je ministar i istaknuo kako se strnište najviše pali na prostoru Srednjeg Banata i Srijema.

Ogromne štete su i za eko sustav, a zbog nekontroliranog paljenja često se zbivaju i prometne nesreće, rekao je Nedimović.

On je najavio da će se najprije ići s obavještavanjem poljoprivrednika, a potom će uslijediti sankcioniranje.

Oko 1.500 požara prijavljeno je prošle godine vatrogasnim službama Srbije, ali broj neprijavljenih paljevina mnogo je veći.

Jedna je osoba stradala u lančanom sudaru niškoj autocesti u listopadu 2018., do kojega je došlo zbog gustoga dima koji se nadvio nad prometnicom.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 16:00