21.05.2022. Kumrovec - Oko rodne kuce Josipa Broza Tita odrzava se ”Dan mladosti”, a njegove pristase okupile su se kako bi obiljezili njegov 130 rodjendan.JOSIP REGOVIC - Pixsell
StoryEditor
ODVELI JE UDBAŠI

Zbog ovog vica o Titu mlada novinarka završila je na Golom otoku

Piše desk  /  24.05.2022., 16:50h

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl objavila je knjigu ‘‘Ljubičica bijela‘‘, u kojoj je opisala strahote iz zatvora.

Obljetnica Dana mladosti u spomen na Josipa Broza Tita, tradicionalno je proslavljena ovog vikenda kako u Kumrovcu tako i u ostalim zemljama koje su nekad tvorile bivšu državu Jugoslaviju.

– Kad se ovoliki broj ljudi okupi, a dolaze sa skoro svih prostora bivše nam zajedničke države, onda se vrlo opravdano postavlja pitanje što ih to okupi – rekao je Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava ''Josip Broz Tito''.

– Razlog je sjećanje, ne samo na prošlost nego i na vrijeme u kojem smo živjeli i bogatije i sigurnije – kazao je Vejnović.

'Tita nema, štafete nema'

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost te da bi bilo pogrešno ne kazati  da je ta svečanost povezana s imenom Josipa Broza.

– To je još od nekad, dok smo slavili Dan mladosti, dok smo nosili štafetu. Međutim, to je iza nas – Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti – istaknuo je Habulin.

Tim povodom podsjetili smo se priče mlade novinarke Jenne Lebl koja je kao 22-godišnjakinja završila na dvoipolgodišnjoj robiji na Golom otoku, piše Večernji.hr.

Po Jennu u redakciju došla dva udbaša

Naime, ta Beograđanka židovskog porijekla preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala vic o Titu kojeg se tada slavilo kao božanstvo.

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu "Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela''. Budući da je prepričala vic u redakciji, po Jennu Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu šalu. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gdje je bila od travnja 1949. do kolovoza 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u srpnju 2013. godine.

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl objavila je knjigu Ljubičica bijela, u kojoj je opisala strahote iz zatvora te je u Izraelu postala bestseler. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

"Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu. Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji", pisala je Lebl.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:20