Article_Top_970x250

Zbog niza prijevara upitan izvoz mesa u Tursku

bh. farmeri u problemima

Zbog niza prijevara upitan izvoz mesa u Tursku

stu 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bosanskohercegovački farmeri koji se bave proizvodnjom goveđeg mesa u iščekivanju su odluke hoće li biti nastavljen izvoz mesa za Tursku.

U ovoj godini bh. proizvođači tovne junadi nisu izvezli ništa, a u prošloj godini su za Tursku izvezene skromne količine mesa.

Predsjednik Odbora za trgovinu Kantonalne privredne komore i član Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona Kasim Selimović objašnjava da se dogodio niz malverzacija te osim što se uvozilo meso iz drugih zemalja, a izvozilo pod robnom markom kao meso iz BiH, bilo je i opasnijih stvari, prenosi Fena.

- Tijekom 2017. godini u jednoj od firmi koja je izvozila meso otkriveno je da meso nije ispravno što je znatno doprinijelo zastoju u izvozu - podvukao je Selimović.

Domaći farmeri su očekivali da će ih u ovoj godini država podržati odnosno zaštiti domaću proizvodnju, ali Selimović je mišljenja da do toga nije došlo.

- Kao nikada do sada imamo velike zalihe tovnih junadi na farmama, oko 30.000 junadi koji su spremni za klanje i izvoz što je značajna vrijednost - ističe Selimović.

Podsjeća da su se farmeri zadužili kod banka u iščekivanju da će se riješiti pitanje izvoza, ali do toga nije došlo te Selimović smatra da je razlog, između ostaloga, i nestabilna politička situacija.

Napomenuo je da je pred farmerima i dalje velika neizvjesnost hoće li uopće doći do izvoza jer je Turska pronašla druge zemlje od kojih uvoze meso kako bi snabdjeli svoje tržište.

Bosna i Hercegovina početkom godine dogovorila je sporazum s Turskom o slobodnoj trgovinskoj uniji, ali njegova primjena nije počela te je na Vijeću ministara BiH da se u što skorijem vremenu razriješi ova pitanja.

Dnevnik.ba

Tagovi: