StoryEditor
Kamerun

Zbog nestašice pšenice pekari se odlučuju za brašno od manioke

Piše fena  /  24.04.2022., 15:49h
Nakon početka rata između Rusije i Ukrajine došlo je do nestašice pšenice i porasta cijena kruha za 40 posto, zbog čega su pekari u Kamerunu bili primorani okrenuti se lokalnim zamjenama.

Kamerunska vlada uvela je zabranu izvoza nekih proizvoda od žitarica kako bi održala ravnotežu cijena u jeku ukrajinsko-ruskog rata, javlja Anadolu Agencu (AA).

Centralnoafrička država zatim je potakla lokalne zamjene, kao što je manioka ili kasava da zamjene pšenicu koja se obično uvozi iz Rusije i Ukrajine.

U zemlji koja uvozi čak polovinu potrebne pšenice iz Rusije i Ukrajine, pekari su počeli proizvoditi kruh od brašna od manioke, poznate biljke iz čijeg korijena se dobiva tapioka, vrsta škroba koji se koristi u ishrani.

Jedan od njih Guy Marcel Nganta, koji živi u glavnom kamerunskom gradu Yaoundeu, kazao je da upravo krize mogu stvoriti prilike.

- Afrikanci ne mogu ništa učiniti ako se ne udruže - rekao je.

Navodeći da bi vlada trebala subvencionirati proizvodnju manioke, Viviane Teguia, predsjednica Udruge građana, rekla je:

- Upotrebom brašna od manioke u proizvodnji kruha uštedimo 10 milijuna dolara godišnje.

Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice i među prva tri po proizvodnji sjemena kukuruza, ječma i suncokreta.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procjenjuje da 20 posto zasađenih površina u Ukrajini neće biti požnjeveno u srpnju dok analitičari tržišta žitarica procjenjuju da će površina proljetne sadnje biti za oko jednu trećinu manja nego inače.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:03