StoryEditor

Zbog nedostatka kiše, lokalne zajednice gube milijune maraka

Piše D  /  06.11.2017., 02:11h

Čelnici lokalnih zajednica na čijem se području nalaze hidroakumulacijski objekti tužno posljednjih mjeseci pogledavaju prema nebu, no kiše, a time i veće proizvodnje struje, nema, piše Večernji list BiH.

Naime, kiša pogoduje proizvodnji električne energije u hidroelektranama, a proizvedena struja se prodaje, što je dobro i elektroprivredama, ali i lokalnim zajednicama.

Nažalost, to ove godine nije slučaj. Lokalne zajednice na kojima djeluje Elektroprivreda HZ HB suočavale su se ove godine sa svime osim s kišom. Tako je bilo mraza koji je proljetos uništio poljoprivredu, onda suše koja je isto to učinila, da bi u međuvremenu i tuča pogodila hercegovačke krajeve, ali kiše nigdje.

Kod dvojice lokalnih lidera iz ZHŽ-a, Mire Kraljevića i Ljube Grizelja, odnosno na području njihovih lokalnih zajednica, situacija je radna. Ali obojica ističu stvari koje ih muče, a koje, kada bi se pospješile, ostavljale bi njima prostora za još više projekata.

Naime, na neke stvari ne mogu utjecati, a to je primjerice veća količina oborina. Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega ističe kako nije bilo kiše ove godine u dovoljnoj mjeri, pa ni Elektroprivreda HZ HB nema na temelju čega uplatiti značajnije iznose koji bi poboljšali situaciju na području Širokog Brijega. - Zanemarive su količine kiše ove godine pale da bismo se nečemu velikom nadali.

Mi smo imali oko milijun maraka jedne godine, ali kad je jako kišovita godina novca može biti i više. Sada praktično nemamo ništa. Evo, cijelo ljeto nije bilo kiše - govori nam Kraljević. Čitamo mu vremensku prognozu za idućih tjedan dana, a koja najavljuje ogromne količine kiše na području Hercegovine. - Bit će kako Bog da, ali u ovom trenutku znamo da dok ne padnu kiše, dok vode se ne pojačaju na rijeci Lištici, na rijeci Ugrovači, dok se na Blatu dolje ne pojavi voda, i dok ne krene proizvodnja, mi teško nešto možemo očekivati.

Ova godina je zanimljiva po tim vremenskim neprilikama, a pale su beznačajne količine kiše. Nije bilo dovoljnih količina dkako bi se nešto uprihodilo, ali što je tu je. Nadamo se kišovitijim danima jer projekti moraju ići dalje, a ti nestabilni prihodi na koje ne možemo utjecati itekako su nam potrebni - kaže gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Grudski načelnik Ljubo Grizelj pak također ističe pad naknada od hidroelektrane Peć Mlini, odnosno od EP HZ HB, gdje Grude ovise o prirodi i prirodnim kretanjima s oborinama.

- U protekloj 2016. i aktualnoj 2017. godini približno milijun KM manje imamo u odnosu na neke druge godine. U takvim nestabilnim i nesigurnim izvorima financiranja s jedne strane ne možete zatvoriti financijsku instrukciju, ali s druge strane život ne smije stati, mora se raditi - istaknuo je Grizelj.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:37