Article_Top_970x250

Zbog nedostatka kiše, lokalne zajednice gube milijune maraka

problemi lokalnih zajednica

Zbog nedostatka kiše, lokalne zajednice gube milijune maraka

stu 06, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Naime, kiša pogoduje proizvodnji električne energije u hidroelektranama, a proizvedena struja se prodaje, što je dobro i elektroprivredama, ali i lokalnim zajednicama.

Čelnici lokalnih zajednica na čijem se području nalaze hidroakumulacijski objekti tužno posljednjih mjeseci pogledavaju prema nebu, no kiše, a time i veće proizvodnje struje, nema, piše Večernji list BiH.

Naime, kiša pogoduje proizvodnji električne energije u hidroelektranama, a proizvedena struja se prodaje, što je dobro i elektroprivredama, ali i lokalnim zajednicama.

Nažalost, to ove godine nije slučaj. Lokalne zajednice na kojima djeluje Elektroprivreda HZ HB suočavale su se ove godine sa svime osim s kišom. Tako je bilo mraza koji je proljetos uništio poljoprivredu, onda suše koja je isto to učinila, da bi u međuvremenu i tuča pogodila hercegovačke krajeve, ali kiše nigdje.

Kod dvojice lokalnih lidera iz ZHŽ-a, Mire Kraljevića i Ljube Grizelja, odnosno na području njihovih lokalnih zajednica, situacija je radna. Ali obojica ističu stvari koje ih muče, a koje, kada bi se pospješile, ostavljale bi njima prostora za još više projekata.

Naime, na neke stvari ne mogu utjecati, a to je primjerice veća količina oborina. Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega ističe kako nije bilo kiše ove godine u dovoljnoj mjeri, pa ni Elektroprivreda HZ HB nema na temelju čega uplatiti značajnije iznose koji bi poboljšali situaciju na području Širokog Brijega. - Zanemarive su količine kiše ove godine pale da bismo se nečemu velikom nadali.

Mi smo imali oko milijun maraka jedne godine, ali kad je jako kišovita godina novca može biti i više. Sada praktično nemamo ništa. Evo, cijelo ljeto nije bilo kiše - govori nam Kraljević. Čitamo mu vremensku prognozu za idućih tjedan dana, a koja najavljuje ogromne količine kiše na području Hercegovine. - Bit će kako Bog da, ali u ovom trenutku znamo da dok ne padnu kiše, dok vode se ne pojačaju na rijeci Lištici, na rijeci Ugrovači, dok se na Blatu dolje ne pojavi voda, i dok ne krene proizvodnja, mi teško nešto možemo očekivati.

Ova godina je zanimljiva po tim vremenskim neprilikama, a pale su beznačajne količine kiše. Nije bilo dovoljnih količina dkako bi se nešto uprihodilo, ali što je tu je. Nadamo se kišovitijim danima jer projekti moraju ići dalje, a ti nestabilni prihodi na koje ne možemo utjecati itekako su nam potrebni - kaže gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Grudski načelnik Ljubo Grizelj pak također ističe pad naknada od hidroelektrane Peć Mlini, odnosno od EP HZ HB, gdje Grude ovise o prirodi i prirodnim kretanjima s oborinama.

- U protekloj 2016. i aktualnoj 2017. godini približno milijun KM manje imamo u odnosu na neke druge godine. U takvim nestabilnim i nesigurnim izvorima financiranja s jedne strane ne možete zatvoriti financijsku instrukciju, ali s druge strane život ne smije stati, mora se raditi - istaknuo je Grizelj.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250