StoryEditor

Zbog nasilja u Sobranju bivšim dužnosnicima 25 godina zatvora

Piše D  /  26.07.2021., 10:07h

Za djelo ugrožavanja ustavnog poretka i sigurnosti, osuđeni su raniji predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, koji je dobio šest i pol godina zatvora, bivši ministri Mile Janakijeski i Spiro Ristovski kojima su izrečene kazne od šest godina i tri mjeseca zatvora, dok je nekadašnji direktor Uprave za sigurnost i kontraobavještajne službe (UBK) Vladimir Atanasovski osuđen na šest godina zatvora, prenose makedonski mediji, prenosi Fena.

Incident se dogodio tijekom postizbornih političkih nemira u travnju 2017. godine kada je oko 100 prosvjednika, od kojih su neki bili maskirani, upalo u zgradu parlamenta u glavnom gradu Skoplju kako bi spriječili izbor novog predsjednika Sobranja.

U napadu na parlament ozlijeđeno je na desetine novinara i zastupnika, uključujući tadašnjeg oporbenog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktualnog makedonskog premijera.

U vezi s tim slučajem nedostupan sudu je ostao nekadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tijekom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

Gruevski se nalazi u bjekstvu u Budimpešti gdje je dobio politički azil, prenosi Tanjug.

Dnevnik.ba

24. rujan 2021 20:55