StoryEditor
rat u ukrajini

Zbog napada na Krim Rusija suspendirala ugovor o izvozu žitarica: Neće dopustiti Ukrajini izvoziti žitarice iz svojih luka

Piše desk  /  29.10.2022., 17:53h

Napadi na brodove na Krimu tijekom noći uzrokovali su prekid sudjelovanja Rusije u ugovoru o izvozu žitarica, citirao je TASS moskovsko ministarstvo obrane. Sporazum uz posredovanje UN-a potpisan je u srpnju i dopuštao je izvoz ukrajinskog žita iz blokiranih luka.

"Uzimajući u obzir teroristički čin kijevskog režima uz sudjelovanje britanskih stručnjaka protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila uključenih u osiguranje sigurnosti žitnog koridora, ruska strana obustavlja sudjelovanje u provedbi sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navodi se u priopćenju ministarstva.

Ranije je rečeno da su napadi dronovima uglavnom odbijeni iako je jedan brod pretrpio štetu.

UN: U kontaktu smo s Rusima

Glasnogovornik UN-a rekao je da su u kontaktu s ruskim vlastima i da se sve strane trebaju suzdržati od poduzimanja bilo čega što bi ugrozilo dogovor.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je da je samo 3% hrane izvezene prema sporazumu uz posredovanje UN-a otišlo u najsiromašnije zemlje i da Moskva namjerava isporučiti 500.000 tona žitarica tim zemljama u sljedećih nekoliko mjeseci.

U srijedu je šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths rekao da je "relativno optimističan" da će dogovor biti produžen nakon sredine studenog.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova komentirao je razvoj događaja, rekavši da bi nacije trebale "zahtijevati od Rusije da prestane sa svojim igrama gladi". Dmitro Kuleba rekao je da je Ukrajina prethodno upozorena da se Rusija želi povući iz sporazuma i da Moskva koristi "lažni izgovor" da ga obustavi.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:08