StoryEditor
novi detalji

Zbog nabave malina respiratora zamijenjeni članovi Kriznog stožera?

Piše desk  /  09.11.2021., 11:05h
Na sjednici 24. ožujka našla se odluka o nabavi medicinske opreme i sredstava, a to pitanje su problematizirale Marina Bera i zapovjednica Stožera. Isti dan je došlo do smanjenja broja članova Stožera, a naredbu za izmjenu uredbe Federalnog stožera dao je Fahrudin Solak. Solak je donio i odluku o izuzeću od postupanja po Zakonu o javnim nabavama, piše Žurnal.

Odluku o primjeni člana 10., odnosno izuzeća od postupanja po Zakonu o javnim nabavama, u slučaju nabave 100 kineskih respiratora preplaćenih s 10,5 milijuna KM, donio je sad već suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Agencija za javne nabave BiH u ožujku prošle godine izdala je priopćenje prema kojem se za hitne nabave mogao primjenjivati član 10. Zakona o javnim nabavama. Ipak, dva zaposlenika FUCZ izjavili su da oni nisu htjeli parafirati odluku o izuzeću od primjene Zakona u slučaju nabave respiratora zbog transparentnosti.

Enisa Bajrović, pomoćnica direktora FUCZ-a i rukovoditeljica Sektora za opće i pravne poslove, pojasnila je da je shvatila da se odluka o izuzeću može donositi u hitnim slučajevima, kada se spašavaju životi ljudi i kada se nabava mora izvršiti u sat ili dva. Ne treba zaboraviti na činjenicu da je od trenutka kada je Srebrena malina sklopila ugovor s Federalnom upravom CZ prošlo i više od dva tjedna.

Za ovakav način nabave respiratora nije bio ni Adnan Hrapović iz Odsjeka za javne nabave pri FUCZ koji je to objasnio: “Troši se javni novac, a ne primjenjuje se Zakon, iako nije bilo zabranjeno ne primijeniti član 10. Zakona o javnim nabavama”.

On je kazao i to da je Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ-a, u sektoru za računovodstveno-financijske poslove, javne nabave i skladištenje, od njega tražila da prepravi naziv respiratora u dokumentaciji, tvrdeći da se radi o tehničkoj greški i da umjesto HCVE 003 treba napisati ACM812 A. I Bajrović je ovo predstavljeno kao tehnička greška.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:18