StoryEditor
izbori u hrvatskoj

Zbog Milanovića njega još jedna stranka otklonila suradnju sa SDP-om

Piše desk  /  19.03.2024., 12:35h

Nakon najave predsjednika Republike Zorana Milanovića da sudjeluje u parlamentarnim izborima, i to na SDP-ovoj izbornoj listi te kao kandidat za premijera, SDP-ova koalicija počela se raspadati, a iz jedne stranke objavili su da je ovime kraj suradnje sa strankama ljevice i centra.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus kazao je u utorak da je velika koalicija predvođena SDP-om za njih "više-manje gotova priča" te da ih je ta stranka na neki način izgurala prihvaćanjem Zorana Milanovića za premijerskog kandidata. Dodao je da je važno pobijediti, ali da je nužno to napraviti na pošten i zakonit način.

"Mi smo i jučer iskazali naš stav da treba poštovati odluke Ustavnoga suda i da se treba kloniti bilo kakvih predizbornih radnji koje idu u prilog jednoj stranci", rekao je Paus za HTV.

"Što se tiče velike koalicije, mi nakon tih prvih razgovora nismo razgovarali niti sa SDP-om o nekakvim konkretnim stvarima, uvjetima ulaska u nekakvu koaliciju, tako da je za nas to više-manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera ustvari i nas na neki način izgurao iz te priče", dodao je.

Peović: Koalicija skreće udesno

Podsjetimo, Stranke liberalnog saveza – Fokus, Reformisti, IDS i PGS najavile su proteklog tjedna da će zbog neslaganja s Radničkom frontom još donijeti konačnu odluku ostaju li u velikoj koaliciji predvođenoj SDP-om. Nakon toga je SDP-ov Peđa Grbin objavio da zajednički jezik s RF-om nije pronađen, a sada nakon svega, savez napušta i IDS.

Katarina Peović je, inače, naknadno kazala da bi ona svejedno napustila koaliciju nakon Milanovićeve objave, jer im, kako je kazala, on nije prihvatljiv kandidat za premijera. "Pomogli smo lijevoj koaliciji - takozvanoj sada lijevoj koaliciji, jer tu nema više ljevice - da dođemo do situacije u kojoj je postalo jasno da je moguće smijeniti HDZ", kazala je Peović.

"Tog trena kad je postalo moguće i vidljivo da se može smijeniti HDZ, ulazi Milanović u igru zato što je mogao drugi mandat dobiti samo u slučaju da je HDZ na vlasti jer se mogao s njim konfrontirati. U slučaju da je ljevica na vlasti, on ne bi mogao dobiti drugi mandat. I u tom trenutku stvari idu nizbrdo zato što je sasvim jasno da je kapitalu svejedno tko je na vlasti. Bitno je da oni koji su na vlasti zadržavaju status quo", kazala je i dodala da pojava predsjednika sada znači da koalicija zakreće udesno.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:53