StoryEditor
Hong Kong

Zbog jednog pozitivnog usmrtili desetine hrčaka

Piše hina  /  23.01.2022., 19:00h
Jedan od 77 hrčaka koje su njihovi vlasnici predali na usmrćivanje u Hong Kongu pozitivan je na koronavirus, objavile su u subotu tamošnje vlasti, u vrijeme kada su tisuće stanovnika zatvorene radi suzbijanja pandemije.

Hong Kong se pridržava stroge kineske politike protiv koronavirusa, prema kojoj se i na najmanji znak virusa odgovara praćenjem kontakata, ciljanim zatvaranjima i dugi karantenama.

Više od 2.000 hrčaka usmrćeno je nakon što se ispostavilo da su neki, koje je iz Nizozemske uvezla trgovina za kućne ljubimce, pozitivni na koronavirus, što je povećalo strah od prenošenja virusa sa životinja na ljude.

Rizik prenošenja virusa sa životinja „ostaje nizak”, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, no i dalje postoji.

Od vlasnika kućnih ljubimaca koji su nakon 22. prosinca kupili hrčka zatraženo je da svoje ljubimce predaju radi testiranja i usmrćivanja.

Vlasti su također zaplijenile i usmrtile mnogo manjih životinja koje su u trgovinama našle s uvezenim hrčcima, uključujući zečeve i zamorce.

No, u nedjelju su vlasti objavile da je od 77 predanih hrčaka samo jedan bio pozitivan na koronavirus.

Hong Kong je zabilježio rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, 140 u posljednjih 18 mjeseci, što je podvrgnulo pritisku gradsku politiku nulte tolerancije prema virusu.

Gotovo 5.000 stanara u visokom kompleksu javnih stanova u gusto naseljenom susjedstvu Kwai Chung na pet je dana zatvoreno, a svih 35.000 stanara moralo se testirati na koronavirus.

Riječ je o jednom od najvećih i najbrže rastućih žarišta u Hong Kongu, sa 170 zabilježenih slučajeva dosad.

No, vladina zapovijed da se predaju hrčci i uvođenje zatvaranja na kompleksu Kwai Chung doveli su u pitanje održivost politike nulte tolerancije prema koronavirusu.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam stala je u obranu strategije, rekavši da je nužna kako bi se zaštitile bolnice.

Jedan od vodećih mikrobiologa u gradu i vladin savjetnik za covid rekao je novinarima u nedjelju da je strategija način da bi se „kupilo vrijeme da se ljudi cijepe”.

Hong Kong je dosad zabilježio više od 13.000 slučajeva zaraze i više od 200 smrti povezanih s covidom, što ga čini jednim od najuspješnijih mjesta u svijetu u držanju virusa pod kontrolom.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:37