StoryEditor

Zbog incidenta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sastali se Zoran Galić i ambasador Turske

Piše D  /  10.07.2019., 05:07h

Povod ovom sastanku je nedavni događaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji se dogodio prilikom dočeka i dolaska delegacije Republike Turske u BiH, na čelu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Sudionici sastanka razjasnili su sve okolnosti u vezi sa spomenutim događajem i zaključili da je ovaj događaj u javnosti preuveličan od nekih medija. Konstatirano je kako su pozitivni propisi prilikom posjete važnih stranih službenika veoma jasni i precizni, kako za strane tako i za domaće službenike te da ne postoje izuzeci i odstupanja u pogledu provođenja istih. Na sastanku su, također, dogovorene aktivnosti u daljnjem radu i suradnji, kako u budućnosti ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih incidenata i nesporazuma", priopćeno je iz Granične policije. 

Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH je već poduzeo određene preliminarne provjere koje se odnose na spomenuti događaj, radi potpunog utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinaca u navedenom događaju, priopćeno je.

Treba podsjetiti da su nakon slijetanja aviona u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu s Erdoganom članovi njegovog osiguranja prekjučer zbog nedoličnog ponašanja te odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Nakon prepirke je počelo naguravanje, a članovi turskog osiguranja su iz aviona izvukli oružje te ga stavili za pojas, a sve se smirilo kada je iz aviona kročio Erdogan.

Ovaj događaj za Klix.ba je tog dana potvrdio i sam direktor GP BiH Zoran Galić koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika bh. policijske agencije. 

Sam Galić je u izjavi za Klix portal potvrdio da se radilo o dramatičnom događaju koji je mogao eskalirati.

"Oni koji dolaze u BiH morat će poštovati zakone BiH, a ne pokušavati biti iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem trebaju biti, došlo bi do otvorenog sukoba", rekao je Galić tog dana.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:13