Article_Top_970x250

Zbog HDZ-ovog ministra DF ruši većinu u Tuzli, SDP tvrdi kako Hrvat može proći, jer je promijenio dres

(ne)podoban

Zbog HDZ-ovog ministra DF ruši većinu u Tuzli, SDP tvrdi kako Hrvat može proći, jer je promijenio dres

sij 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kao razlog je navedena podrška koju ove stranke daju "rasističkom UZP-konceptu takozvanog 'legitimnog predstavljanja' i 'autentičnih predstavnika naroda' u Tuzlanskom kantonu, a imajući u vidu posljednja dešavanja u kantonu i otvorenu kolaboraciju sa HDZ-om kao nositeljem projekta".

Kantonalni odbor DF-a u Tuzli izdao je instrukciju svojim vijećnicima u Gradskom vijeću kojom im naređuje napuštanje suradnje s većinom te prelazak u opoziciju, nakon informacije da će u novoj Kantonalnoj vladi biti ministar iz neparlamentarnog HDZ-a, prenosi Klix.ba.

Proteklih dana predstavnici SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke vodili su intenzivne pregovore vezano za formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona, na čijem čelu će se nalaziti sveučilišni profesor Kadrija Hodžić.

U žižu javnosti dospjela je informacija o tome da će se na mjestu ministra zdravstva naći Božo Jurić iz HDZ-a. Kako je potvrđeno za sarajevski portal Klix iz skupštinske većine, njega je na tu poziciju predložila PDA kojoj su prema dogovoru pripala četiri ministarstva.

Međutim, formiranje vlasti na kantonalnom nivou zatreslo je većinu u Gradskom vijeću Tuzle koja će se shodno potezu Demokratske fronte raspasti.

Naime, zbog informacije da će u novoj Kantonalnoj vladi biti i ministar iz HDZ-a, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić izdao je instrukciju kojom vijećnicima ove stranke Emiru Čehajiću i Zlatanu Fatušiću naređuje da odmah prekinu sve kontakte i bilo kakav vid političke suradnje sa SDP-om, SBB-om i Našom strankom.

Kao razlog je navedena podrška koju ove stranke daju "rasističkom UZP-konceptu takozvanog 'legitimnog predstavljanja' i 'autentičnih predstavnika naroda' u Tuzlanskom kantonu, a imajući u vidu posljednja dešavanja u kantonu i otvorenu kolaboraciju sa HDZ-om kao nositeljem projekta".

"Budući da se na ovaj način, odnosno otvorenom podrškom SDP-a, SBB-a i Naše stranke, nedemokratskom projektu tzv. 'legitimnog predstavljanja' i 'autentičnih Hrvata, Srba i Bošnjaka' u srcu građanske Tuzle nanosi ogromna šteta izgradnji demokratskog građanskog društva i demokratskim vrijednostima u BiH nalaže se vijećnicima Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzle da odmah pređu na opozicioni režim samostalnog rada i političkog djelovanja, nezavisno od bilo kojeg drugog političkog subjekta", navodi se u instrukciji Kantonalnog odbora DF-a.

Kakav će stav vijećnici DF-a konkretno zauzeti moglo bi biti poznato već u četvrtak, kada je zakazana sjednica Gradskog vijeća Tuzle.

Vijest da HDZ ulazi u vlast u Tuzlanskom kantonu usijala je atmosferu na političkoj sceni, posebice zbog činjenice da su SDP i Naša stranka dosad kategorično odbijale bilo kakav vid koaliranja sa nacionalnim strankama. Među njima su HDZ, kao i PDA koju su svrstali u isti rang.

A nakon što se informacija pojavila u svim medijima vezano za HDZ-ov ulazak u vlast u Tuzlanskom kantonu, iz kantonalnog ogranka SDP-a su kazali da je Božo Jurić sada bivši član HDZ-a, s obzirom na to da je ranije napustio ovu stranku.

"Tog ministra je predložila PDA i čovjek ima jasnu potvrdu kada je izašao iz HDZ-a. Da li trebamo uzimati biografije ljudi o tome kada se neko očešao o neku političku stranku", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je danas boravio u Tuzli na sjednici Predsjedništva stranke koja je organizirana u tom gradu.

Inače, o značaju angažmana Bože Jurića u HDZ-u govori činjenica da je na minulim lokalnim izborima bio na listi te stranke za Gradsko vijeće Tuzle i osvojio je 233 glasa što mu nije bilo dovoljno za ulazak u to tijelo.

Kandidati za ministre u Kantonalnoj vladi dobili su zeleno svjetlo mandatara Kadrije Hodžića koji je najviše inzistirao na stručnoj, a ne stranačkoj vladi. Imenovanje nove vlade najavljeno je za sutra na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

Dnevnik.ba