StoryEditor

Zbog Handkea vratila Nobelovu nagradu koju nije dobila

Piše D  /  11.12.2019., 12:12h

Krenimo od početka. Dok je austrijski književnik Peter Handke jučer u Stockholmu primao Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, njegovi protivnici su oštro prosvjedovali. U moru burnih reakcija kojima se osporavala odluka Nobelovog komiteta, izdvojila se gesta izvjesne švedske liječnice Christina Doctare, koja je kročila među okupljene ispred centra „ABF“ u Stokholmu i s medaljom visoko podignutom u ruci priopćila dramatičnu odluku: „Vraćam svoju Nobelovu nagradu!“

„Nekada sam bila ponosna na Švedsku akademiju, ali sada osećam samo stid i krivnju. Bila sam svjedokinja genocida iz prve ruke prije 27 godina, kada sam bila tamo. Vratit ću Nobelovu nagradu zbog činjenice da ju je dobio i Peter Handke, koji negira genocid koji se dogodio u Bosni i Hercegovini“, rekla je Doctare.

​Prisutni su obraćanje ispratili burnim aplauzom uz skandiranje: „Christina!“ „Christina!“

​Među okupljenima su bili i Alida Bremer, njemačka spisateljica hrvatskih korijena, njemačka i francuska novinarka Elke Schmitter, kao i Florence Hartmann, američki novinar Roy Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica — Potočari, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruga logoraša regije Banjaluka.

Vijest su uskoro prenijeli regionalni i svetski mediji. 

U informaciji koju su svjetski mediji prenijeli navodi se da je Doctare Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN. Koliko je to točno?

Jednostavan pogled na stranicu Nobelovog komiteta govori da njenog imena među dobitnicima Nobelove nagrade za mir za tu godinu — nema, piše Sputnik News.

Naime, nagradu su kao kolektiv dobili svi pripadnici mirovnih snaga UN od 1948. do 1988. godine, što je ukupno više 500.000 ljudi iz 53 zemlje svijeta! 

​Odluku da nagrada bude dodijeljena Handkeu izazvala je mnogo bure. Većina zemalja regije zbog Handkea je bojkotirala ovogodišnju dodjelu Nobelove nagrade, među kojima su veleposlanici BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Albanije. Bojkotu se potom pridružila i Turska.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke izjavio je sinoć da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju pikušati pomiriti pomiri stavove.

„Volio bih sresti jednu majku s jedne i jednu s druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizirati“, rekao je Handke.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:54