Article_Top_970x250

Zbog Erdoganove podrške Bošnjacima BiH se udaljava od EU

Marijana Petir za Dnevnik.ba:

Zbog Erdoganove podrške Bošnjacima BiH se udaljava od EU

tra 26, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dolazak predsjednika Turske u BiH za Dnevnik.ba komentirala je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Petir smatra da je odluka Njemačke i Austrije o zabrani održavanja predizbornih skupova u njihovim državama dobra:

"Njemačka je donijela odluku o zabrani predizbornih skupova političara iz drugih država tri mjeseca prije izbora u pojedinoj stranoj zemlji. Austrija je također usvojila zakon o zabrani političkih skupova stranih državljana. Odluke te dvije države članice ocjenjujem racionalnima", kaže nam Petir i dodaje da je Erdogan odlučio skup održati u prijateljskoj mu BiH:

"Turski predsjednik Erdogan skup je odlučio stoga održati u nekoj drugoj zemlji koja to ne brani - u Bosni i Hercegovini s kojom ima prijateljske odnose", kaže Petir i dodaje da je taj dolazak motiviran podrškom Bošnjacima za iduće izbore:

"No, ne čini mi se da je Erdoganov dolazak u BiH u ovom trenutku motiviran isključivo predizbornom kampanjom u Turskoj, već i osobnom podrškom bošnjačkom narodu za predstojeće izbore u BiH", kaže ona.

Petir ističe i da je sigurnosna situacija u BiH dovedena u pitanje i zbog odbijanja izbornog zakona od strane bošnjačih predstavnika:

"Takva mobilizacija problematična je s aspekata udaljavanja BiH od njenog europskog puta koji je već ozbiljno doveden u pitanje odbijanjem predstavnika bošnjačkog naroda da se izmjeni izborni zakon čime se odriče mogućnost svakom konstitutivnom narodu da može izabrati svog predstavnika, ali i sa sigurnosnog aspekta i osjetljivosti trenutne situacije na koju je Europska unija već ukazivala i zbog čega budno prati situaciju u BiH u ovo predizborno vrijeme", zaključila je Marijana Petir za Dnevnik.ba.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250