StoryEditor

​Zbog ekstremnih hladnoća u Kanadi građane pozvali da izbjegavaju izlazak

Piše D  /  29.12.2017., 10:12h

Vlasti upozoravaju stanovništvo na oprez i na izbjegavanje izlazaka. Te ekstremno niske temperature predstavljaju opasnost za zdravlje, upozorila je federalna meteorološka agencija, prenosi Večernji.ba

Temperature su ispod uobičajenih za doba godine i u predjelu Prairies, pokrajine Alberte, Saskatchewana i Manitobe, u središtu i na zapadu zemlje kao i na sjeveru Ontario bilježe se najniže temperature.

"Jutros je izmjereno - 40 C u Geraldtonu, na sjeveru Ontaria", rekao je meteorolog Alexandre Parent i dodao da su zadnji puta tako niske temperature zabilježene 1993. u Ontariu i u Quebecu.

Arktički zrak i jaki vjetrovi su doveli do ekstremnog zahlađenja u Whitehorseu gdje upozoravaju na mogućnost ledenih padalina.

Ministarstvo zdravstva je upozorilo da se na temperaturama oko - 35 C izložena koža može zalediti u manje od 10 minuta.

Dojenčad, mala djeca, starije i slabo pokretne osobe te beskućnici su najugroženiji na ekstremnim hladnoćama, dodaje ministarstvo.

Polarna hladnoća otežava rad vatrogasaca, kao što je bio slučaj u noći između srijede i četvrtka kada se vode ledila u šmrkovima tijekom gašenja požara južno od Montreala.

Skloništa za beskućnike se organiziraju zbog većih potreba smještaja.

Agencija za pomoć na cestama CAA je primila 7400 poziva iz pokrajine Quebeca i oko tisuća za Saskatchewan.

Val hladnoće bi mogao trajati do početka nove godine, upozoravaju meteorolozi.

Obilan snijeg je privukao skijaše i napunio smještajne kapacitete skijališta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:14