StoryEditor

Zbog "dvije stolice" Denisa Zvizdića u kolovozu pada Vijeće ministara

Piše D  /  22.07.2019., 01:07h

Zvizdić bi trebao doći na čelo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon osmomjesečnog predsjedavanja Borjane Krišto, a primopredaja se očekuje 8. kolovoza.

Prema Zakonu o Vijeću ministara, ako predsjedatelj Vijeća podnese ostavku ili je trajno spriječen da vrši dužnost, ostavku daje i kompletno Vijeće ministara, ali dužnost obavlja do potvrđivanja novog predsjedatelja i članova.

List navodi da se u tom slučaju primjenjuje postupak iz članka 9 i 10 ovog zakona, te da će na takvom raspletu, najvjerojatnije, inzistirati hrvatski politički predstavnici, ali i dužnosnici stranaka koje su pobjednice među srpskim narodom, a dolaze iz SNSD-a.

Prema pisanju “Večernjeg lista”, SDA će, međutim, kao prvu branu postaviti stavove Središnjeg izbornog povjerenstva i OHR-a, prema kojim dok ne budu izabrani novi dužnosnici, stari ostaju na dužnosti usprkos tome što je apsolutno nespojivo sudjelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

List ocjenjuje da ovako drastična situacija ukazuje na svu apsurdnost zakona BiH i međunarodnog poluprotektorata koji izazivaju mnogo nedoumica koje idu naruku samo onima kojima je pravno i političko nasilje sastavni dio političke agende, te predstavlja alibi za nerad.

Čak i zakoni u ovakvoj BiH jasno osporavaju mogućnost da neko istovremeno bude ministar i zastupnik, navodi list i ukazuje da se u tom slučaju mogu očekivati politički, ali i pravni koraci.

Jedna od mogućnosti je apelacija Ustavnom sudu BiH koji bi morao razriješiti ovo pravno, ali i političko pitanje.

Druga mogućnost je da predsjedatelj delegira zamjenika predsjedatelja Mirka Šarovića (SDS) da vodi Vijeće ministara, što je i ranije spominjano.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:52