StoryEditor

Zbog duga od 15 milijuna KM RS blokirala sve račune Uprave za neizravno oporezivanje BiH

Piše D  /  24.05.2018., 10:05h

Ministarstvo financija Republike Srpske blokiralo je danas sve račune u bankama Uprave za neizravno oporezivanje na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna RS da isplati 15 milijuna maraka plus kamate, ekskluzivno otkriva poslovni portal Capital.ba.

Kako navodi Capital, radi se o presudi koju je Sud BiH donio 7. svibnja 2015. godine, a kojom je UNO obavezana da RS isplati 15 milijuna KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Nakon što nisu uspjeli brojni pokušaji da se na sjednici Upravnog odbora UNO BiH dogovori isplata ovog iznosa RS, Ministarstvo financija je danas blokiralo sve račune UNO, a na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju koje je donio Sud BiH.

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je informiran da je Pravobraniteljstvo RS tražilo da se blokadom računa u bankama UNO izvrši naplata duga od 15 milijuna KM Republici Srpskoj, jer predstavnici Federacije BiH u UNO nisu željeli prihvatiti prijedlog za rješenje tog problema koji je ponudio direktor Uprave.

"Nama je najvažnije da je u ponedjeljak na sjednici Upravnog odbora UNO, direktor te uprave dostavio prijedlog odluke kako da riješimo problem naplate pravosnažne sudske presude. I Republika Srpska i predsjedavajući Upravnog odbora UNO Vjekoslav Bevanda bili su suglasni to da se to riješi na taj način, ali protiv takvog, da kažem mirnodopskog, rješenja bili su predstavnici FBiH tako da nije postignut dogovor", rekao je Tegeltija.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:46