StoryEditor
(ne)opravdano

Zbog Dana RS-a Britanija uvela sankcije marketinškoj agenciji

Piše desk  /  15.01.2024., 13:40h

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva danas je primjenila režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu na bosanskohercegovačku tvrtku koja je "uključena u podrivanje Ustava ove zemlje".

Veleposlanik Julian Reilly je rekao kako je Marketinška agencija "Mania" "značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. siječnja". 

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. siječnja za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah", poručio je britanski veleposlanik.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva, nastavio je, omogućava sankcioniranje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je osiguran Daytonskim mirovnim sporazumom", naveo je Reilly.

Inače, sankcije podrazumijevaju zamrzavanje sredstava, spriječavanje bilo kojeg građanina Ujedinjenog Kraljevstva ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionirane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:30