StoryEditor
IZBORNA REFORMA

Završni razgovori u Neumu uz malo optimizma: Laž je da Hrvati pristaju reducirati Dom naroda

Piše Desk  /  30.01.2022., 11:42h
Razgovori o Izbornome zakonu BiH u Neumu okončat će se uskoro, a kako doznaje Večernji dogovora nema niti oko načina biranja članova Predsjedništva BiH niti popunjavanja Doma naroda.

U tijeku su završni susreti s posrednicima iz SAD-a Matthewom Palmerom i izaslanicom EU Angelinom Eichhorst nakon čega će biti poznato hoće li lokalne stranke nastaviti samostalno razgovore ili će pak međunarodni posrednici proglasiti propast pregovora, piše Večernji list.

Sugovornik Večernjaka ustvrdio je kako je laž da se uopće razgovaralo oko promjene uloge federalnog Doma naroda što je kao informaciju plasirao dio bošnjačkih medija.

“O tome se uopće nije konkretno razgovaralo, a Hrvatima ne pada na pamet pristati na ograničenu ulogu Doma naroda. Mi ne želimo da se Federacija BiH pretvori u Republiku Srpsku”, rekao je izvor koji je zatražio da ga se ne imenuje.

Stranke okupljene oko HNS-a BiH predložile su i od tome nemaju namjeru odustati da se članovi Predsjedništva BiH biraju uz elektorski model s dvije liste iz Federacije BiH, kao i da se izaslanici za državni Dom naroda biraju po sadašnjem modelu.

Prijedlog HNS-a koji bi uključivao i izmjene Ustava BiH omogućava svim predstavnicima manjoina da se kandidiraju na pozicije u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

Bošnjački pak pregovarači odbili su nekoliko prijedloga međunarodne zajednice što uključuje i prijedlog kojega je formalno odobrila Venecijanska komisija.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:58