StoryEditor
sip bih

Završena popuna Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše fena  /  20.12.2022., 17:33h

Središnje izborno povjerenstvo BiH završilo je popunu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Članovi SIP-a BiH su na današnjoj sjednici jednoglasno usvojili Izvještaj o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu s članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH, s pripadajućim prijedlozima odluka kojima se iz reda srpskog naroda mandat dodjeljuje Kristini Petrović iz Kantona 9, a iz reda Ostalih Belmi Kapo iz Kantona 9, Halilu Selimbašiću iz Kantona 3 i Almiru Babajiću iz Kantona 4.

Član SIP-a BiH Željko Bakalar je tijekom diskusije kazao da će, nakon donesenih ovih odluka, konačno, biti popunjen Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Želim samo da iskažem nešto što sam više puta govorio, kad smo usvajali ove kriterije nismo možda uobzirili neke stvari. Praksa je pokazala da, radi neke pravičnosti rasporeda izaslanika po kantonima, neki kantoni će, na osnovu ovakvih kriterija, evidentno biti prezastupljeni u odnosu na zagarantirani broj mjesta koji su propisani naputkom i Izbornim zakonom, a neki neće biti u mogućnosti da popune onu kvotu koja im je zagarantirana - naveo je Bakalar.

Dodao je da će podržati ovu odluku, ali misli da, ako ovakva zakonska rješenja ostanu na snazi moraju uobziriti i to, "ili generalno zakonodavac, ukoliko bude mijenjao zakon da malo povede o tome računa".  

- Dom naroda se mora popuniti. Ovo je način, kad ljudi nisu izabrani, da dobiju mandate i podržat ću odluku - rekao je Bakalar.

Kako je rečeno na sjednici, kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH - po 23 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

Nakon provedenog postupka ponovne raspodjele mandata iz svih kantona u skladu s odredbama člana 10.16 stav (2) Izbornog zakona, ukupno je dodijeljeno 76 mandata delegatima, odnosno nisu popunjena mjesta iz reda srpskog naroda jednog izaslanika i iz reda Ostalih tri izaslanika.

U skladu s odredbama člana 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH, SIP BiH donosi poseban akt kojim će propisati način dodjele i popune upražnjenih mjesta. SIP BiH  je na jednoj od ranijih sjednica donio kriterije i postupak popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH - rečeno je na sjednici.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 04:07