StoryEditor

Završen sastanak u vladi, Plenković i Vrdoljak još razgovaraju. HNS ima novi uvjet

Piše D  /  30.10.2019., 05:10h

Nakon završetka koalicijskog sastanka Branko Hrg izjavio je da će "malo premijer zajedno s predstavnicima HNS-a razgovarati". "Ja mislim da će se naći rješenje i usuglašeno je da se ide gore s minimalnom plaćom", rekao je.

Kaže da premijer nije dao nikakvu ponudu HNS-u. "Nije bila nikakva napeta atmosfera ni nikakvih disonantnih tonova", rekao je i dodao kako se žarko nada da će sutra na sjednici vlade biti svi ministri, prenosi N1.

Kažimir Varda iz MB 365 Stranke rada i solidarnosti rekao je: "Postigli smo potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna. Nisu postigli konsenzus HDZ-a i HNS, a konzultacije će još trajati."

"Ocjenjujem da se ide u smjeru dogovora", rekao je i pojasnio da je na stolu premijerova ponuda 2+2+2 i koeficijenti do lipnja. Misli da će HNS-ovi ministri doći na sjednicu vlade. Otkrio je i da je HNS predložio da se osnovica plaće digne za još jedan posto, dakle ukupno više od 7 posto.

"Stav Hrvatske narodne stranke jasan je već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima, na potezu je premijer. Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti za donijeti neke odluke, ali tu smo da razgovaramo", rekao je kratko predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prije sastanka koalicije.

"Razgovarat ćemo, vidjet ćemo kako razmišljaju naši partneri, ne samo HNS nego i ostali. HDZ je jasno artikulirao svoju poziciju i vidjet ćemo", rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Razgovori između HDZ-a i HNS-a nastavljaju se u bilateralnom formatu, nakon što su na koalicijskom sastanku svi članovi vladajuće koalicije razgovarali u pitanju odnosa između partnera u Vladi, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. 

"Naši partneri HDZ i HNS, odnosno svi smo razgovarali o pitanju odnosa u koaliciji, i dobro je da smo razgovarali, da su svi tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu", rekao je Pupovac.

Koalicijski se sastanak održao u jeku krize u Vladi nastale nakon što je manji partner HNS najavio da neće podržati proračun ne osiguraju li se u njemu sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

"Vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma", dodao je.

Pupovac je rekao da ne može govoriti što su bili detalji razgovora. 

"Politički aspekt ove stvari je da vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako bi izašla", ocijenio je Pupovac.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:13